Velika Britanija

Johnson nakon pobjede: Napuštamo EU do 31. januara

johnson

Ova vlada je dobila “moćan mandat da provede Brexit”, rekao je Johnson

Britanski premijer Boris Johnson rekao kako mu je uvjerljiva pobjeda na parlamentarnim izborima dala “moćan mandat” za Brexit.

Johnsonovi konzervativci osvojili su 363, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka (SNP) 48, a liberalni demokrati 11 mandata, nakon što su objavljeni konačni rezultati u 648 od 650 izbornih jedinica. Za većinu je bilo potrebno 326 mandata.

Ova vlada je dobila “moćan mandat da provede Brexit”, rekao je Johnson nakon što je ponovno pobijedio u svojoj izbornoj jedinici na zapadu Londona.

“Historijski” izbori omogućit će vladi da “poštuje demokratsku volju naroda”, rekao je Johnson.

Britanija će napustiti Evropsku uniju do 31. januara, poručio je Johnson poslije ubjedljive pobjede na izborima, prenosi Tanjug.

“Završit ćemo sa Brexitom na vrijeme, do 31. januara, nema ako, nema ali, nema možda”, istakao je, obraćajući se oduševljenim pristalicama.

Obećao je da će raditi “dan i noć” da se oduži za povjerenje glasača poslije, kako je kazao, historijske pobjede.

U pobjedničkom govoru Johnson je iskoristio fraze “uspjeli smo” i “svanula je nova zora” za zemlju, koje je upotrijebio i Tony Bleir kada je 1997. godine došao na vlast, primjećuje BBC.

Johnson je zahvalio i laburističkim glasačima od kojih su mnogi prvi put na izborima podržali torijevce, obećavši da će predvoditi “narodnu vladu”.

“Možda namjeravate da se vratite laburistima, a ako je tako, počastvovan sam što ste imali povjerenja u mene, i nikada vašu podršku neću uzeti zdravo za gotovo. Moja misija će biti da radim dan i noć, punom brzinom, da bih dokazao da ste bili u pravu kada ste ovog puta glasali za mene, i kako bi zadobio vašu podršku i u budućnosti”, kazao je.

Johnson je naveo da narod želi promjene i da ne smije da ga iznevjeri. Naglasio je da najveća konzervativna većina od 80-ih znači potvrdu da izlazak Britanije iz EU predstavlja volju britanskog naroda.

Britanski premijer je rekao da njegova vlada mora da predstavlja “svaki ćošak” Britanije.

Najgori rezultat laburista

Konzervativci će imati najveću većinu u Donjem domu britanskog parlamenta od izborne pobjede Margaret Thatcher na izborima 1987.

Za laburiste je ovo najgori rezultat po broju mandata od izbora 1935.

“Ovo je očigledno vrlo razočaravajuća noć za Laburističku stranku”, rekao je šef laburista Jeremy Corbyn pristalicama u svojoj izbornoj jedinici na sjeveru Londonu, u kojoj je pobijedio.

Corbyn je za laburistički neuspjeh pronašao krivca u Brexitu koji je “jako polarizirao raspravu i nadvladao dobar dio normalne političke rasprave”.

Vođa laburista rekao je kako ne planira predvoditi laburiste na novim izborim, ali je obećao nadgledati “proces refleksije” u stranci.

Pobjeda škotskih separatista

Škotski separatisti su uvjerljivo pobijedili, prvi put više irskih nacionalista od unionista.

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja se zalaže za nezavisnost Škotske, pomela je u škotskim izbornim jedinicama, osvojivši 48 od 59 izbornih jedinica u Škotskoj, 13 više nego na prošlim izborima.

Laburisti, koji su decenijama pobjeđivali u Škotskoj, osvojili su tamo samo jedan mandat.

Predsjednica Liberalno demokratske stranke Jo Swinson izgubila je od SNP-a u svojoj izbornoj jedinici East Dunbartonhire za samo 149 glasova. Nakon poraza podnijela je ostavku.

Predsjednica SNP-a Nicola Sturgeon rekla je kako je ovo bila “dobra noć za SNP”,

“Ne želimo napustiti EU i želimo da škotska budućnost bude u škotskim rukama”, rekla je za BBC, dodajući da zbog rezultata izbora SNP ima pravo tražiti novi referendum o škotskoj nezavisnosti.

U Sjevernoj Irskoj su stranke koje se zalažu za ujedinjenje Sjeverne Irske s Irskom (Sinn Fein i “Socijaldemokratska i laburistička stranka”) dobile zajedno 9 od 18 mandata, jedan više od Demokratske unionističke stranke (DUP).

Tako je prvi put u britanski parlament izabrano više irskih nacionalista od unionista, iako republikanski Sinn Fein nikada ne preuzima mandate u londonskom parlamentu, pa će njihova mjesta ostati prazna.

DUP je dobio dva mandata manje, u odnosu na prošle izbore, a njihov potpredsjednik Nigel Dodds izgubio je u svojoj izbornoj jedinici od kandidata Sinn Feina.