Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odobren BFC certifikat za Općinu Tešanj

huskic-tesanj

Općina Tešanj je ispunila uslove za certificiranje općina sa povoljnim poslovnim okruženjem prema zahtjevima BFC SEE standarda (Business Friendly Certification South East Europe – BFC SEE), ispunjavajući 12 kriterija i više od 80 podkriterija, koji se odnose na unapređenje kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave pružaju privrednicima i stranim investitorima.

Nakon petnaest mjeseci postupaka i procesa, stiglo je obvještenje da je odlukom Regionalnog vijeća jednoglasno potvrđena pozitivna ocjena Komisije i da Općina Tešanj zvanično postaje nosilac BFC certifikata za povoljno poslovno okruženje. Ocijenjeni su sa 94,6 od 100 mogućih bodova što je do sada najveća ocjena koju je dobila jedna općina u procesu certificiranja u regionu (Hrvatska, Srbija, Makedonija, BiH).

Općina Tešanj se opredjelila za učešće u regionalnom programu Certifikacija općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) jer je htjela da ojača kapacitete za uspostavljanje kvalitetnog ambijenta za poslovanje i unaprijedi konkurentnost općine u privlačenju investicija, te podstakne razvoj privrede.

Općina Tešanj ovim očekuje regionalni rang konkurentnosti i kvaliteta usluga koje pruža investitorima i privrednicima, unapređenje poslovanja, kao i priliku da učestvuje u regionalnoj razmjeni najboljih praksi. Time se pozicionira kao najnaprednija u regionu i kvalificira za podršku donatora, te aktivniju promociju na regionalnom i međunarodnom nivou.

“Ovom prilikom želim da zahvalim svim uposlenicima Općine Tešanj a posebno Projektnom timu koji je vodio proces certifikacije, na uloženom trudu i ocjeni 94,6 od 100 što je do sada najveća ocjena od svih općina u regiji koje su prošle ovaj proces. Zahvaljujem i svima onima koji su prepoznali naša nastojanja i dokaze da želimo biti prostor koji je prijateljski posvećen kako stranim, tako i domaćim investitorima”, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.