Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Islamska država u 2015. godini izgubila 14 posto svoje teritorije

isis

Grupa Islamska država (IS) je gubila mjesec za mjesecom kontrolu teritorija u Siriji i Iraku u 2015. godini, završivši s 14 posto manje teritorije nego u 2014. godini, saopćio je danas Janeov specijalizirani institut IHS sa sjedištem u Londonu.

IHS procjenjuje da je zona koju kontrolira IS smanjena za 12.800 kvadratnih kilometara između 1. januara i 14. decembra 2015. godine. Grupa danas kontrolira 78.000 kvadratnih kilometara, prema ovoj studiji. Jedan od gubitaka IS-a je sjeverno pogranično područje između Turske i Sirije, u regiji Tal Abyad, koje je bilo jedno od glavnih tačaka prelaza turske granice za grupu.

Iako su izgubili oblasti, džihadistička grupa je također osvajala teritorije.

Najznačajnije osvajanje u 2015. godini je njihovo napredovanje na zapad Sirije preko Palmire i zauzimanje središta grada Ramadi”, bilježi Columb Strack. Ova dva područja su osvojili u toku ofanzive “gotovo istovremeno u maju 2015. godine”, ali su intervenirali na štetu sjevera Sirije koju su osvojili Kurdi. Sirijski Kurdi su u stvari utrostručili svoju oblast (+186 posto) čime su se proširili polovinom decembra do 15.800 kvadratnih kilometara.

“Geospacijalna” analiza aktivnosti IS-a pokazuje da je on “snažno koncentriran oko Bagdada i Damaska”.

Kao i IS, režim Bašara el-Assada je izgubio utjecaj, ne kontrolirajući više od 30.000 kvadratnih kilometara (-16 posto) zemlje čija je ukupna površina 185.180 kvadratnih kilometara. Međutim, Columb Strack konstatira, “sirijska vlada je uspjela vratiti dio gubitaka svoje teritorije koje je izgubila početkom godine zahvaljujući ruskoj vojnoj intervenciji u septembru.