Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan Ministarski panel Kina + 16 zemalja centralne i Jugoistočne Evrope

Sarajevo Business Forum

U sklopu Sarajevo Business Foruma, Vijeće ministara BiH organizivalo je i Ministarski panel Kina + 16 zemalja centralne i Jugoistočne Evrope, javlja Anadoču Agency (AA).

O detaljima sastanka javnost nije bila upoznata. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koji je bio moderator panela, zbog ranije preuzetih obaveza nije bio u mogućnosti objasniti o čemu se razgovaralo na panelu i da li je sastanak donio dogovore o konkretnoj saradnji sa kineskim investitorima.

U Sarajevu je danas počela sedma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) – Perspektive Kina +16 CEEC, a ovogodišnji SBF obogaćen je saradnjom sa biznis forumom Kina +16 zemalja srednje i Jugoistočne Evrope.

SBF, čiji je Anadolu Agency (AA) globalni medijski partner, platforma je za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije Jugoistočne Evrope uticajnim biznis i političkim liderima iz cijelog svijeta. Učesnici i panelisti razmijenit će iskustva i perspektive o šest tema u okviru regiona: poljoprivrede, energije, infrastrukture i građevinarstva, turizma i edukacije te perspektivama saradnje sa Kinom i Dubaijem.

Organizatori SBF-a BBI banka i Vijeće ministara BiH najavili su učešće eminentnih regionalnih i svjetskih lidera i privrednika.

Drugi dan SBF-a održavat će se u konferencijskoj sali hotela Terme na Ilidži. Svjetski eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora iz oblasti energije, poljoprivrede, turizma, edukacije, pokušat će pronaći zajedničku strategiju za razvoj ovih oblasti u Jugoistočnoj Evropi. Paralelno sa održavanjem panela bit će upriličeno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih/regionalnih kompanija sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Ove godine SBF će prvog dana dodijeliti Sarajevo Business Bridge nagrade najboljim poduzetnicima u regionu, a drugog dana foruma će dodijeliti nagrade za najbolje studentske biznis planove.