Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan “Prvi salon žilavke”, učestvovalo 17 proizvođača

zilavka

U organizaciji Vinarije “Vukoje”, u Vinskoj galeriji “Vukoje” u Trebinju, protekle sedmice održan je “Prvi salon žilavke” koji je okupio 17 proizvođača ovoga poznatoga bijeloga vina iz hercegovačkoga kraja.

To je prvi vinski događaj ove vrste na kojem su se predstavili isključivo proizvođači vina od sorte koja je svojevrsni simbol vinarstva u Hercegovini i čiji vrhunski dometi posljednjih godina privlače pozornost ljubitelja vina u čitavome svijetu.

Svi posjetitelji, gosti i brojni novinari imali su prigodu upoznati tu sortu, njezine odlike, osobnosti, potencijale i uživati u ukusima i mirisima Hercegovine.

Na „Salonu žilavke“ izlagali su proizvođači te vrste vina s područja od krajnjega zapada do krajnjega istoka Hercegovine – kazao je direktor Vinarije „Vukoje“ Radovan Vukoje.

Po njegovim riječima, sorta grožđa žilavka utkana je u višestoljetnu tradiciju ovih krajeva i cijeloga Mediterana, a vinari iz Hercegovine posljednjih godina su je ponovo vratili na vinsku kartu.

– Žilavku iz Carskih vinograda na ušću rijeka Sušice i Trebišnjice pili su i na carskom dvoru u Beču, zbog čega se Trebinje može nazvati postojbinom žilavke, loze koja raste u kamenjaru – podsjetio je Vukoje.

„Salon žilavke“ je ove godine okupio i proizvođače sira i pršuta, kao mediteranskih specijaliteta, a koje će predstavljati i sljedećih godina.

“Prvi salon žilavke”, hercegovačke autohtone sorte, održan je na još nekoliko mjesta u Trebinju.