Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posjeta korisnicima grantova za mala i srednja preduzeća

Posjeta_EU_GIZ

Šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH Melvin Asin i voditelj Odjela za grant i inovacije EU ProLocal programa Gligor Stojkov su u utorak posjetili tri mala i srednja preduzeća (MSP) u Zenici, Žepču i Gračanici, koja su korisnici grant sredstava dodijeljenih u okviru EU ProLocal programa.

Ovaj program su pokrenuli Evropska unija i Vlada Republike Njemačke u okviru podrške održivom ekonomskom razvoju u BiH.

– Vidjeli smo konkretne rezultate finansijske pomoći koju EU u saradnji sa njemačkom vladom pruža malim i srednjim preduzećima u cilju očuvanja i jačanja konkurentnosti. Kontinuirani fokus na unapređenje poslovanja, diverzifikaciju asortimana, rast obima proizvodnje i prodaje, orijentiranost ka izvozu i, najvažnije, očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta, u fokusu je podrške koju EU pruža održivom ekonomskom razvoju – istaknuo je Asin.

Posjet je organizovan preduzeću Fantasy Unikat iz Zenice, koje je specijalizirano za izradu namještaja, Vin Metal iz Žepča koje se bavi obradom metala i Tursunprom iz Gračanice koje se bavi preradom drveta.

Ova preduzeća su grant sredstva iskoristila za modernizaciju opreme koja im omogućava povećanje proizvodnje, širenje mreže klijenata i zapošljavanje novih ljudi. To im je, u konačnici, pomoglo da zauzmu i osiguraju mjesto na kompetitivnom BiH i međunarodnom tržištu.

– Zajedničko preduzećima koja smo danas posjetili je jasna vizija daljnjeg rasta i jačanja konkurentnosti, kao i odlučnost u prevladavanju birokratskih prepreka na putu razvoja poslovanja i stvaranje novih radnih mjesta – zaključio je Stojkov.

EU ProLocal program dio je šireg Programa Evropske unije za lokalni razvoj i zapošljavanje. Implementira ga GIZ, a sufinansira EU (devet miliona EUR) i Vlada Republike Njemačke (četiri miliona EUR) u cilju podrške stvaranju više od 450 radnih mjesta, uključenju 200 malih farmera u lance vrijednosti i uvođenju 20 inovacija na nivou kompanija, saopćeno je iz GIZ ureda u Sarajevu.

GIZ