Biznis

Održan prvi sastanak savjetodavnog odbora sajma RENEXPO BiH 2017

20/06/2017

Na prvom sastanku savjetodavnog odbora sajma RENEXPO BiH 2017 održanom 15. juna skrenuta je pažnja na preprepeke pri iskorišćavanju potencijala Bosne i Hercegovine i unaprjeđenje investicija u energetskom sektoru. Dijalog nadležnih institucija, investicije, promocija i izgradnja kapaciteta u energetskoj oblasti, ekonomsko jačanje glavne su teme o kojima je bilo riječi na savjetodavnom sastanku, a koje će biti dio predstojećeg RENEXPO BiH sajma i konferencija u novembru u Sarajevu.

Nakon što je generalni direktor i osnivač REECO Grupe Johan Georg Röhm pozdravio okupljene i predstavio planove i ciljeve predstojećeg RENEXPO BiH 2017 uslijedila je diskusija.

O tržišnim prilikama i pravnom okviru govorio je predstavnik Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Amir Kazić. On je tom prilikom istakao važnost zajedničkog rada institucija na uspostavljanju pogodne investicione klime u BiH u cilju prevazilaženja nesrazmjere između velikih investicionih potencijala BiH i slabe realizacije.

S tim u vezi, on je predložio organizovanje okruglog stola tokom RENEXPO BiH 2017 koji bi okupio donosioce odluka, a prijedlog su podržali preostali članovi savjetodavnog odbora.

Dugogodišnja saradnja između Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GiZ) i platforme RENEXPO nastaviće se i ove godine.
Pored programa energetske efikasnosti u građevinarstvu, program podrške obnovljivim izvorima energije u BiH, GIZ će predstaviti i kroz radionice u oblasti hidroenergije, biomase uz razradu programa za investitore.

Goran Krstović, koji je u ime GIZ-a prisustvovao sastanku, pomenuo je još jedan važan program koji GIZ sprovodi u BiH – energetsku efikasnost u industriji, a kojom će se upotpuniti program RENEXPO u budućnosti.

Predstavnica Trgovinskog odeljenja Austrijske ambasade Razija Hamidović istakla je da će podržati RENEXPO u vidu povezivanja novih austrijskih kompanija koje su zainteresovane za tržište BiH sa projektom RENEXPO. Ona je dodala da je potencijalnim investitorima neophodno predstaviti realan okvir i procedure u realizaciji projekata.

U skladu sa tim je i izlaganje predstavnice Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EIA) Elme Haverić, koja je najavila da će Vodič za investitore u energetskim projektima biti predstavljen na RENEXPO sajmu u novembru.

Internacionalni karakter RENEXPO događaja ogleda se i u podršci koju RENEXPO uživa od strane međunarodnih, u prvom redu njemačkih i austrijskih kompanija. Prošlogodišnji sajam je
ugostio najveći broj kompanija iz Njemačke, sa tendencijom porasta i osnaživanjem podrške i međusobne saradnje.

Uz predstavnike njemačke ambasade, savjetodavnom sastanku su
prisutvovali i članovi Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini (AHK).

Pored osvrta na investicije i stanje u oblasti dobijanja energije iz otpada, uz podršku i sugestije Vijeća stranih investitora (FIC), Internacionalne finansijske korporacije (IFC), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i drugih institucija i organizacija završen je savjetodavni sastanak.

Naredni sastanak zakazan je za 14. septembar 2017. godine, nakon čega će još detalja biti poznato.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.