Održan prvi sastanak savjetodavnog odbora sajma RENEXPO BiH 2017

renexpo

Na prvom sastanku savjetodavnog odbora sajma RENEXPO BiH 2017 održanom 15. juna skrenuta je pažnja na preprepeke pri iskorišćavanju potencijala Bosne i Hercegovine i unaprjeđenje investicija u energetskom sektoru. Dijalog nadležnih institucija, investicije, promocija i izgradnja kapaciteta u energetskoj oblasti, ekonomsko jačanje glavne su teme o kojima je bilo riječi na savjetodavnom sastanku, a koje će biti dio predstojećeg RENEXPO BiH sajma i konferencija u novembru u Sarajevu.

Nakon što je generalni direktor i osnivač REECO Grupe Johan Georg Röhm pozdravio okupljene i predstavio planove i ciljeve predstojećeg RENEXPO BiH 2017 uslijedila je diskusija.

O tržišnim prilikama i pravnom okviru govorio je predstavnik Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Amir Kazić. On je tom prilikom istakao važnost zajedničkog rada institucija na uspostavljanju pogodne investicione klime u BiH u cilju prevazilaženja nesrazmjere između velikih investicionih potencijala BiH i slabe realizacije.

S tim u vezi, on je predložio organizovanje okruglog stola tokom RENEXPO BiH 2017 koji bi okupio donosioce odluka, a prijedlog su podržali preostali članovi savjetodavnog odbora.

Dugogodišnja saradnja između Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GiZ) i platforme RENEXPO nastaviće se i ove godine.
Pored programa energetske efikasnosti u građevinarstvu, program podrške obnovljivim izvorima energije u BiH, GIZ će predstaviti i kroz radionice u oblasti hidroenergije, biomase uz razradu programa za investitore.

Goran Krstović, koji je u ime GIZ-a prisustvovao sastanku, pomenuo je još jedan važan program koji GIZ sprovodi u BiH – energetsku efikasnost u industriji, a kojom će se upotpuniti program RENEXPO u budućnosti.

Predstavnica Trgovinskog odeljenja Austrijske ambasade Razija Hamidović istakla je da će podržati RENEXPO u vidu povezivanja novih austrijskih kompanija koje su zainteresovane za tržište BiH sa projektom RENEXPO. Ona je dodala da je potencijalnim investitorima neophodno predstaviti realan okvir i procedure u realizaciji projekata.

U skladu sa tim je i izlaganje predstavnice Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EIA) Elme Haverić, koja je najavila da će Vodič za investitore u energetskim projektima biti predstavljen na RENEXPO sajmu u novembru.

Internacionalni karakter RENEXPO događaja ogleda se i u podršci koju RENEXPO uživa od strane međunarodnih, u prvom redu njemačkih i austrijskih kompanija. Prošlogodišnji sajam je
ugostio najveći broj kompanija iz Njemačke, sa tendencijom porasta i osnaživanjem podrške i međusobne saradnje.

Uz predstavnike njemačke ambasade, savjetodavnom sastanku su
prisutvovali i članovi Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini (AHK).

Pored osvrta na investicije i stanje u oblasti dobijanja energije iz otpada, uz podršku i sugestije Vijeća stranih investitora (FIC), Internacionalne finansijske korporacije (IFC), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i drugih institucija i organizacija završen je savjetodavni sastanak.

Naredni sastanak zakazan je za 14. septembar 2017. godine, nakon čega će još detalja biti poznato.