Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Harbinja na sajmu RENEXPO: Energetska efikasnost nema alternativu

harbinja-sajam

Drugog dana sajma RENEXPO Sarajevo koji je i Dan stručnjaka učesnicima se obratio i Safet Harbinja direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH koji je jedan od organizatora konferencije o energetskoj efikasnosti, piše bh. novinska agencija Patria.

Govoreći o temi današnje konferencije, Harbinja je kazao da energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije i održivost u sektoru energetike postaju strateški važno pitanje i zauzimaju važno mjesto u dugoročnim strateškim promišljanjima i održivom ekonomskom razvoju BiH u budućnosti.

– EE je vrlo važna, a u budućnosti će biti još važnija za BiH. Imamo značajan zaostanak za zemljama regiona u uspostavljanju politike EE i stvaranju zakonske regulative za njeno postizanje. Održivo finansiranje ovakvih projekata je od izuzetne važnosti. EE je neizbježna i ne predstavlja alternativu već je jedini smjer za daljnji razvoj koji je dugo vremena bio usporen – kazao je Harbinja.

Fond za zaštitu okoliša FBiH zajedno sa relevantnim institucijama i uz podršku međunarodne zajednice (UNDP, GIZ) provodi projekte energetske efikasnosti.

– Stvaranje pravne regulative i sufinansiranje takvih projekata javnim sredstvima je racionalan pristup sistemskom upravljanju energijom kompleksan i tehnički zahtjevan – kazao je Harbinja.

U sistemski pristup korištenja energije uključili su se i Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS koji već treću godinu zajedno implementiraju projekte koji se odnose na aktivnosti efikasnije potrošnje energije i to u prvom redu na objekte javne potrošnje, smanjenje troškova i štetnih emisija.

Harbinja se zahvalio brojnim partnerima uz čiju se pomoć provode okolišno prihvatljivi projekti, a posebno se osvrnuo na usvajanje zakonske regulative.

– Od momenta usvajanja zakona o energetskoj efikasnosti u velikoj mjeri bit ćemo spremni za njegovo operativno provođenje. Pokretanje sistemske energetske obnove objekata javne potrošnje jedini je način smanjenje energetske efikasnosti i postizanje ušteda što će u periodu od nekoliko godina nadmašiti investiciju i osigurati odgovarajuće prihode – kazao je Harbinja.

Sektor energetske efikasnosti podrazumijeva stvaranje cijelog jednog novog spektra proizvoda i usluga i novih djelatnosti (od projektovanja, idejnih rješenja, tehnologija, praćenje energetskih svojstava i praćenje potrošnje energije, mjerenje i verifikacija postignutih ušteda…)

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS kazao je da je vrlo važno šta misli stručna zajednica.

– Kada je u pitanju RS mi smo sa zakonom o prostornom građenju i zakonu o energetskoj efikasnosti stvorili pravni okvir za regulisanje ove oblasti. Fond ima značajnu ulogu u projektu energetske efikasnosti u zgradarstvu, a izdavanje certifikata energetske efikasnosti u zgradarstvu trebalo bi početi 1. januara 2016. godine.

Sajam RENEXPO održava se u Sarajevu 4. i 5. novembra u hotelu Hollywood.