Ujedinjeni planinarski savezi u BiH: Planine nisu mjesto za politiku

BiH

planinari

Nakon dvije decenije planinarski savezi na nivou BiH ujedinjeni su krajem prošlog mjeseca na Trebeviću gdje je održana ujediniteljska Skupština Planinarskog Saveza Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Sa skupštine je poslana poruka “da su svi bogatiji za nekoliko hiljada novih prijatelja”.

Za prvog predsjednika PS BiH izabran je Zehrudin Isaković, a skupštinu Saveza sačinjavaju predstavnici (upravni odbori i predstavnici skupština) Planinarskog Saveza Federacije Bosne i Hercegovine, Planinarskog Saveza Herceg Bosne iz Federacije Bosne i Hercegovine i Planinarskog Saveza iz Republike Srpske.

Isaković za AA kaže da je odmah, nakon što je prošle godine došao na čelo Planinarskog saveza FBiH, pokrenuo aktivnosti na objedinjavanju sva tri postojeća planinarska saveza BiH, a koji su registrovani kod ministarstava pravde na entiteskim nivoima.

“Kolege su se složile sa tim da želimo planinarski savez na nivou BiH i to smo i napravili. S obzirom da je stupio na snagu Zakon o sportu koji kaže da na državnom nivou moraju biti entitetski partneri onda smo mi morali poštovati zakon i to napravili. Ranije vjerovatno nije bilo neke spremnosti od pojedinaca u tom pravcu”, istakao je Isaković.

Prema njegovim riječima, sada je došlo vrijeme za to i postoji dobra volja sa svih strana.

“Duh obnoviteljske skupštine je bio takav da smo svi dobili po nekoliko hiljada novih prijatelja i to je naš najveći bonus”, poručio je Isaković.

Napominje da su i ranije pokretane aktivnosti, ali nikada nije došlo do završnog čina.

Govoreći o događaju koji se prije nekoliko dana dogodio na vrhu Maglića, najviše planine BiH, kada su nepoznati počinioci preko zastave RS-a zalijepili zastavu BiH, Isaković poručuje da ove stvari nisu uradili planinari.

“Duboko sam uvjeren da će se to dovesti u red. Stav je da to nisu učinili planinari i onaj ko je to učinio ne želi dobro planinarstvu BiH. Planine nisu mjesto gdje se vodi politika. Politika se vodi u parlamentu, a planine treba ostaviti i pustiti njenim ljubiteljima i ljudima dobre volje koji ih pohode. Mi ćemo u narednim našim aktivnostima napraviti pravilnik na nivou države, pravilnik o obilježavanju vrhova”, naglasio je Isaković.

Ističe da je Maglić specifičan po tome što je najviši vrh BiH i istovremeno najviši vrh RS-a.

“Taj vrh ima više titula i mislim da u jednom konstruktivnoj atmosferi mogu biti sva ta obilježja na njegovom vrhu. Bitno je da to bude u dugu prijateljstva i dobrih namjera”, pojasnio je Isaković.

Dodaje da u BiH postoji oko 9.000 registrovanih planinara i da je interesovanje sve veće i veće. Međutim, postoji jako puno ljudi koji se ne jave u planinarska društva, ali pohode bh. planine.