Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

devlogic

IT kompanija iz BiH izrađuje naočale za NASA-ine astronaute

Mladi stručnjaci iz BiH rade većinom na projektima iz SAD-a. I to projektima koje, između ostalih, finansira najprestižniji Univerzitet na svijetu Stanford

Stručnjaci za IT sektor spadaju u rijetku vrstu ljudi koji nemaju problema sa zaposlenjem čak i u BiH. Potražnja za tom profesijom uveliko nadilazi ponudu, a uslovi rada obično su bolji nego u ostalim profesijama.

Međutim, u kompaniji DevLogic letvicu su podigli za još jedan nivo. Radno okruženje za koje smo mislili da je rezervisano samo za uposlenike Googlea i Facebooka, zatekli smo u Sarajevu. Direktor kompanije Haris Memić odlučio je znanje i iskustvo koje je stekao u Holandiji prenijeti u BiH. I uspio je.

“Uvijek sam bio fasciniran mogućnošću da radite na jednom tržištu, a pružate uslugu na drugom. Tako sam 2006. godine odlučio napustiti sigurnost koju sam imao i preseliti u BiH, gdje sam pokrenuo kompaniju DevLogic“, kaže nam osnivač kompanije.

Mladi stručnjaci iz BiH rade većinom na projektima iz SAD-a. I to projektima koje, između ostalih, finansira najprestižniji Univerzitet na svijetu Stanford.

“Bavimo se razvojem inovativnih softverskih rješenja. Epicentar IT-a je u Silikonskoj dolini u Kaliforniji, a naša kompanija radi 90 posto za njihovo tržište, kaže Memić.

Radno okruženje kompanije DevLogic napravljeno tako da radnici na posao dolaze sa zadovoljstvom. Cilj je da njihov rad u opuštenoj atmosferi rezultira proizvodima koji će u potpunosti zadovoljiti potrebe klijenata.

Osnivač kompanije smatra da je IT sektor budućnost BiH. Pored svih problema njegova kompanija je primjer da se na zahtjevnom svjetskom tržištu može uspjeti i iz BiH.

Kako izgleda radno okruženje kompanije DevLogic i na kojim projektima rade, pogledajte u video prilogu.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“