Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan sastanak o temi implementacije „Zajedničkog jugoistočnog neba“

jusko

Sastanak predstavnika Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), Ministarstva komunikacija i prometa BiH i EUROCONTROL-a o temi implementacije „Zajedničkog jugoistočnog neba“ – South East Common Sky initiative – SECSI u prostoru nadležnosti Centra oblasne kontrole leta BiH (BHACC) iznad FL205, odnosno iznad 6.250 metara, održan je danas u Sarajevu.

Cilj inicijative SECSI je uspostava zajedničkog zračnog prostora slobodnog letenja bez ruta u okviru šest država centralne i jugoistočne Evrope: Austrija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora.

Direktor BHANSA-e Davorin Primorac zahvalio je Ministarstvu komunikacija i prometa BiH na dosadašnjoj saradnji te prepoznavanju značaja BHANSA–e, kao i na podršci u radu Agencije.

Istaknuo je da je donošenjem rješenja o dodjeli certifikata za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BHANSA-i od BHDCA 20. aprila 2017. i službeno završen proces certifikacije BHANSA-e.

BHANSA je u procesu izdavanja certifikata ispunila sve zahtjeve iz SES regulative (Single European Sky) Evropske unije kao i sve ostale zahtjeve i uvjete koje su postavljeni od BHDCA.

U saopćenju BHANSA-e se navodi da ovim iznimno važnim korakom, kao i nedavnim uspješnim početkom rada Centra oblasne kontrole leta – Operativne jedinice (ATCU II) Banja Luka, te dobivanjem nagrade Evropske komisije za SEAFRA (South-East Axis Free Route Airspace) na World ATM kongresu u Madridu što je projekt koji je realiziran zajedno s partnerskim agencijama iz Hrvatske i Srbije, BHANSA nastavlja sistemski raditi na realizaciji Faze II BHATM strategije, odnosno na početku pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru BiH.

Dobivanje SES certifikata je još jedna potvrda uspješnog rada rukovodstva i svih uposlenika BHANSA-e, te velika motivacija za budućnost.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko je čestitao direktoru BHANSA-e i istaknuo da je ovaj certifikat zajednički uspjeh svih institucija civilnog zrakoplovstva u BiH. Naglasio je da Ministarstvo na čijem je čelu, pored ovoga naročito značajnog projekta, radi i na drugim važnim projektima u oblasti komunikacija i prometa poput digitalizacije, uvođenja 4G ili LTE kao četvrte generacije mobilne mreže koja omogućava najbrži mobilni internet.

Predstavnik EUROCONTROLA Razvan Bucuroiu iskazao je zadovoljstvo sveukupnom saradnjom BiH i EUROCONTROL-a, te naglasio da će EUROCONTROL u budućnosti, kao i do sada nastaviti pružati podršku BiH, a posebno BHANSA-i u implementaciji projekata FAZE II realizacije BHATM strategije, koja podrazumijeva preuzimanje odgovornosti za pružanje usluga u gornjem sloju zračnog prostora (UPPER) od pružatelja usluga iz susjednih država.

Bucuroiu je istakao da BHANSA ima punu podršku od EUROCONTROL-a i u implementaciji SECSI, zajedno s pružateljima usluga iz šest država koje učestvuju u ovoj inicijativi.

Potpuna Implementacija SECSI koncepta očekuje se krajem 2018. godine – saopćeno je iz BHANSA-e.