Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Održana svečana sjednica Uprave i Nadzornog odbora RMU Banovići

21/12/2017

U povodu obilježavanja 21. decembra Dana rudara BiH održana je Svečana sjednica Uprave i Nadzornog odbora RMU “Banovići” d.d. Banovići. Sjednici su prisustvovali potpredsejsdnik SDA BiH i predsjenik KO SDA dr. Mirasad Kukić, predsjednica OO SDA Banovići Elzina Pirić, predsjednik Skupštine TK Senad Alić, ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić, te predstavnici lokalne samouprave Banovići na čelu sa načelnikom Midhatom Husićem.

Uz čestitke rudarima direktor Društva dr. Munever Čergić u svom obraćanju sumirao je ovogodišnje rezultate poslovanja Rudnika. Istakao je da se navršilo četrnaest godina kontinuiranog pozitivnog poslovanja, zbog čega Rudnik sa pravom predstavlja dobar primjer uspiješnog preduzeća koje postiže dobre rezultate i ostvaruje značajne prihode.

– Poslovanje u 2017. godini biti će pozitivno oko 1,5 miliona KM. Proizvest ćemo i planirane količine uglja od 1.600.000 tona i realizovati preko 11 miliona metra kubnih otkrivke. Jedan od ključnih uslova ovakvog poslovanja je modernizacija proizvodnih pogona i kontinuirano ulaganje u novu opremu.U te svrhe ove godine investirali smo oko 9 miliona KM, a novi ciklus investiranja biće nastavljen slijedeće godine kada planiramo uložiti oko 62 miliona KM. – rekao je dr. Munever Čergić.

Dotakao se i planiranih smjernica za dalji rad preduzeća. Posebno je naglasio značaj i opravdanost projekta izgradnje Termoelektrane u Banovićima na kojem se trenutno dešavaju pozitivni pomaci.

– Mi smo u završnoj fazi usaglašavanja pregovora sa domaćim bankama oko kreditiranja 15% vrijednosti projekta, čime bi se zvanično i zatvorila finansijska konstrukcija za realizaciju istog. U toku su i aktivnosti za početak pripremnih radova, i to izgradnju radničkog kampa, finalno uređenje platoa za Termoelektranu, dovođenje vode za radnički kamp, kao i dovođenje gradilišnog napona sa trafostanice Banović Selo. – kazao je Čergić.

Da je godina na izmaku bila uspiješna govori i činjenica da je primljeno oko 260 novih radnika, da su ispunjeni svi proizvodni i finansijski planovi, te da se u novu godinu ulazi sa potpuno izmirenim dugovima prema državi, radnicima i dobavljačima.

Svečana sjednica bila je dobra prilika da se uruče priznanja i nagrade najzaslužnijim pojedincima kolektiva. Ove godine nagarđeno je 65 radnika. Dodijeljena je i posebna plaketa predsjedniku Sindikata ruadara FBiH dr. Saferu Mušanoviću, za doprinos u razvoju sindikalnih odnosa u oblasti rudarstva.

Upriličen je i prigodan kulturno – zabavni program u kojem su učestvovali najmlađi građani Banovića. Također, na sjednici se emotivnim radom predstavila i ovogodišnja pobjednica literarnog natjecanja raspisanog povodom Dana rudara, Lejla Softić.

Oficijalni diozavršen je nastupom Kulturno – umjetničkog društva Banovići.

Nakon sjednice položeno je cvijeće na Centralnom spomen obilježju Banovići.

I ovaj Dan rudara u Banovićima obilježen je mnogobrojnim prigodnim manifestacijama, svečanim zborovima radnika iz svih organizacionih jedinica Rudnika, koncertom izvorne muzike, večeri KUD-a i sevdaha, sportskim takmičenjima i brojnim drugim sadržajima kojima se na najbolji način promovira rudarski poziv i bogata tradicija rudarenja na ovim prostorima. Kruna proslave Dana rudara bio je tradicionalni vatromet, kojim je zvanično zatvoren program obilježavanja.

Još jednom je potvrđeno da rudari svojim radom svake godine pokazuju da se i u teškim uslovima rada mogu postizati dobri proizvodni rezultati zbog čega posao koji obavljaju zaslužuje posebno uvažavanje i duboko poštovanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.