Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

međunarodna organizacija

OECD prekida sve procese s Rusijom, zatvaraju ured u Moskvi

Ta organizacija, koja okuplja razvijene zemlje, zatvorit će dosje o ruskom članstvu, u procesu koji je suspendovan od 2014. i raspoređivanja ruskih snaga na ukrajinskom poluotoku Krimu

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) formalno je prekinula proces prijema Rusije u članstvo i zatvara ured u Moskvi kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, objavila je u petak ta međunarodna organizacija.

“OECD ostaje čvrsto solidaran s ukrajinskim narodom”, objavila je organizacija u saopćenju u kojem najoštrije osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu.

Ta organizacija, koja okuplja razvijene zemlje, zatvorit će dosje o ruskom članstvu, u procesu koji je suspendovan od 2014. i raspoređivanja ruskih snaga na ukrajinskom poluotoku Krimu.

Rusija neće više biti dobrodošla ni “na ministarskim nivoima, kao ni u tijelima gdje se nalazi na popisu zvanica”, pojasnio je OECD.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj je međunarodna ekonomska organizacija osnovana 14. decembra 1960. godine.

Nastala je kao nasljednik Organizacije za europsku ekonomsku suradnju nastale 1948. u sklopu Marshallovog plana s ciljem rekonstrukcije europske ekonomije razorene u Drugom svjetskom ratu.

OECD je konzultativna organizacija, bez snage obvezivanja bilo koje od svojih članica. Sjedište OECD-a nalazi se u Parizu.

Ciljevi OECD-a su, između ostalog, unaprjeđivanje ekonomskog rasta članica, povećanje životnog standarda, širenje međunarodne trgovine…

Područja djelovanja i rada OECD-a su: razvojna politika i kooperacija, energetika, razvoj trgovine, finansijska i fiskalna pitanja, socijalna problematika, zapošljavanje, edukacija, ekologija, nauka i tehnologija, industrija, poljoprivreda i ribarstvo.