Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mihail Hodorkovski

Nekada najbogatiji Rus smatra da postoji samo jedan način kako svrgnuti Putina

hodorkovski

“U potpunom sam šoku zbog toga što se dogodilo”, rekao je novinarima videolinkom Hodorkovski govoreći o invaziji. Na trenutke se činilo da je na rubu suza

“Samo će revolucija svrgnuti Vladimira Putina”, rekao je u petak Mihail Hodorkovski, nekad najbogatiji čovjek u Rusiji, prije no što je pao u nemilost Kremlja, te dodao da očekuje da će Putin nastaviti gušiti proteste u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

Mihail Hodorkovski, koji je za vrijeme predsjednika Borisa Jeljcina 1990-ih postao jedan od najmoćnijih ruskih oligarha, rekao je kako sumnja u to da ruski narod podržava invaziju na Ukrajinu.

“U potpunom sam šoku”

“U potpunom sam šoku zbog toga što se dogodilo”, rekao je novinarima videolinkom Hodorkovski govoreći o invaziji. Na trenutke se činilo da je na rubu suza.

Dok je govorio, ruske su rakete padale na ukrajinske gradove, uključujući i glavni grad Kijev, gdje su porodice smještene u skloništa zbog ruske ofanzive.

“Putin želi zauzeti Ukrajinu i postaviti marionetsku vladu u Kijevu”

Pedesetosmogodišnji Hodorkovski je rekao da Vladimir Putin želi zauzeti Ukrajinu, uništiti njenu odbranu i postaviti marionetsku vladu u Kijevu. Dodao je da bi Zapad trebao pomoći Ukrajini tako da naoruža njezino stanovništvo jer će se u protivnom suočiti “s dugotrajnom i moguće krvavom okupacijom”.

“Smjena Putinovog režima se ne može ostvariti demokratskim mjerama. Promjena može doći isključivo revolucijom – revolucijom odozgo ili revolucijom odozdo”, rekao je Hodorkovski i dodao da je revolucija moguća kao rezultat vojnog poraza ili Putinove smrti.

Hodorkovski je 69-godišnjeg Putina, vođu Rusije od 1999., nazvao diktatorom koji živi u strogo kontroliranom informacijskom mjehuru i koji se neprestano mora dokazivati svojim bliskim saradnicima.

Putin je Hodorkovskog više puta nazvao zločincem

Ruski službenici odbacuju takve kritike i ističu Putinove ponovljene izborne pobjede i rezultate anketa koje pokazuju da je i dalje popularan. Putin je Hodorkovskog više puta nazvao zločincem.

Mihail Hodorkovski bio je osuđen za utaju poreza i prevaru 2005. na suđenju u Moskvi, za koje je rekao da su potaknuli njegovi neprijatelji koji su htjeli uništiti njegovu naftnu kompaniju Jukos i kazniti ga zbog njegovih političkih ambicija. Optužbe je uvijek poricao. Putin je Hodorkovskog pomilovao 2013., nakon čega je napustio Rusiju.