Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

makarska

Omiljeno ljetovalište Bosanaca i Hercegovaca postalo je sinonim divlje gradnje

plaza makarska
FOTO: jabuka.tv

Da je situacija neodrživa shvatila je i gradska vlast

Makarska, omiljeno ljetovalište Bosanaca i Hercegovaca na Jadranu odavno je postala sinonim za divlju gradnju, betonizaciju bez plana i preveliku stanogradnju. Već dvije godine traju izmjene prostornog plana no i dalje se gradi, gotovo pa da i nema slobodnog prostora.

Veliko brdo iznad Makarske sinonim je prekomjerne gradnje i betonizacije bez plana, ovo je mjesto jedno veliko gradiliše, samo ovdje može se izbrojati šest dizalica.

“Kupila sam stan u Makarskoj, ali sad ću ga prodati jer ovdje više nije kao što je nekad bilo. Previše se gradi, nema one duše dalmatinske. Kad ne mogu sedmi i osmi mjesec doći tu uživati, nego se moram svađati gdje da stavim peškir, onda nemamo šta pričati”, rekla je za N1 Vinka Maja iz Švicarske, koja je u Makarsku došla prije 20 godina, ali sad će otići.

Da je situacija u Makarskoj neodrživa shvatila je i gradska vlast. Godinu dana radili su studiju nosivosti kapaciteta koja je pokazala poražavajuće brojke zbog čega su pisali i resornom ministarstvu.

“Možda to najbolje pokazuje činjenica da e-visitor pokazuje jedne brojeve, međutim naši podaci nam pokazuju da imamo otprilike 10.000 kreveta u gradu, a od toga je samo nekih šestotinjak prijavljeno u komercijalne svrhe, što znači da nekih 9000 kreveta pokazuje nelojalnu konkurenciju lokalnom stanovništvu”, izjavila je za N1 dogradonačelnica Makarske Antonia Radić Brkan.

“Vi u službenim evidencijama imate puno manje stanova nego je to stvarno stanje na terenu. I ta razlika između statističkih podataka koje imamo mi i koji su stvarno na terenu je zapravo zaista frapantna. Imate još puno gore podatke u kojima vidite da je to crno tržište u Makarskoj. U zimskim mjesecima imate potrošnju vode otprilike 100.000 metara kubnih, a recimo u avgustu 800.000. Dakle omjer, je 1:8”, kazao je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.