Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Omogućiti domaćim proizvođačima policijskih uniformi jednake uslove

vanjskotrgovinska komora3333

Danas je u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održan sastanak sa predstavnicima BH Konzorcija koji okuplja domaće proizvođače policijske i vojne opreme.

Predstavnici BH Konzorcija, kojeg čine uspješne kompanije Koteks d.o.o. Tešanj, Sparta d.o.o Banja Luka, MEN d.o.o. Travnik, ZENKO d.o.o Zenica, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka, upoznali su predsjednika Egrlića i njegove saradnike sa problemima sa kojima se susreću nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo Pravilnik o policijskoj uniformi.

Navedenim Pravilnikom domaći proizvođači onemogućeni su da uopšte učestvuju u javnim nabavkama, koje će policijske agencije na nivou BiH u budućnosti raspisivati jer su njime propisani specifični tehnički kriteriji koje ispunjava samo jedna vrsta uniformi, a koje se proizvode van BiH i čiji je ekskluzivni zastupnik za BiH jedna domaća trgovačka firma.

Članovi BH Konzorcija su firme sa višedecenijskim iskustvom u proizvodnji policijskih i vojnih uniformi, te druge policijske i vojne opreme a policijske uniforme proizvedene u njihovim pogonima koriste policijske snage u Austriji, Švicarskoj i drugim zemljama.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić zahvalio se predstavnicima BH Konzorcija na upoznavanju sa problematikom i izrazio punu spremnost da ova institucija pomogne u prevazilaženju prepreka, kako bi se domaćim kompanijama omogućilo da nastave sa proizvodnjom za potrebe domaćeg tržišta i novim zapošljavanjima.