Sporazum o saradnji Ministarstva komunikacija i prometa BiH i IUS-a

sporazum ius

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Tahsin Erkan Ture potpisali su danas Sporazum o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnji između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i ove visokoškolske institucije, javlja Anadolu Agency (AA).

Jusko je nakon potpisivanja Sporazuma kazao da je u interesu i Ministarstva i IUS-a da se iskustva, koja ima veliki broj profesora i stručnjaka sa IUS-a, iskoriste na najbolji mogući način u projektima koji su ispred njih u narednoj godini.

“Želim vas napomenuti da smo prošle godine organizovali prvu konferenciju za razvoj softverske industrije i nakon te konferencije shvatili smo da itekako imamo veliki broj eksperata koji su neiskorišteni kada je u pitanju rad u tom segmentu”, rekao je Jusko.

Ministarstvu je u interesu, dodao je, da dobije pomoć velikog broja mladih ljudi koji još studiraju ili su završili univerzitete.

“Jer nama je u interesu da veliki broj mladih ljudi, pogotovo koji rade u IT sektoru, bez obzira da li su studenti ili su završili univerzitete, na ovaj način dobiju priliku da pomognu državnom ministarstvu u realizaciji velikog broja projekata koji su ispred nas u narednom periodu”, istakao je Jusko.

Ministar je naglasio da se među tim projektima nalazi i ponovna organizacija sofverske konferencije, zatim seminari, edukacije…

“Koliko imam informaciju, na birou za zapošljavanje nema nijednog nezaposlenog IT stručnjaka, tako da želimo dati afirmaciju u tom smjeru. Vjerujem da ćemo zajedničkom saradnjom to uraditi”, dodao je Jusko.

Rektor IUS-a Tahsin Erkan Ture je nakon potpisivanja Sporazuma izjavio da su univerziteti mjesta na kojima se stiče, štiti i prenosi znanje.

“Kako bi se to znanje prenosilo, da što bolje služi zajednici, u ovom slučaju BiH, mi smo danas potpisali Sporazum sa Ministarstvom i nadamo se da će nam tehnička i naučna pomagala koja ono pruža omogućiti da što bolje pomognemo bh. zajednici”, dodao je rektor Ture.