“One–stop shop” uredi u Tešnju, Tesliću i Žepču investitorima olakšavaju posao

oss_2

Informacije za investitore na jednom mjestu, cilj je uspostavljanja ‘One–stop shop’ ureda u Tešnju, Tesliću i Žepču. Ti uredi su formirani u okviru projekta ‘Konkurentnost područja poslovne izvrsnosti – COBEAR’. Realizaciju tog projekta u ovim lokalnim zajednicama finansira Evropska unija, a ‘One–stop shop’ uredi ove su sedmice predstavljeni u Tešnju.

Potencijalni investitori u ‘One–stop shop’ uredima moći će dobiti sve potrebne informacije, objašnjava  rukovodilac projekta „Cobear“ i direktor Razvojne agencije u Tešnju Ismar Alagić.

„To su informacije o bazama podataka o raspoloživim poticajima, potrebnim porezima, cijenama određenih servisa koje ste obavezni plaćati u realizaciji biznisa. Tu su vam i informacije o raspoloživim poslovnim zonama, takođe i o postinvesticionoj podršci, znači, o podršci koja se pruža investitorima nakon realizacije investicije. Pristup investitorima u BiH je nažalost drugačiji nego u nekim drugim državama i mogu sa sigurnošću ustvrditi da veoma malo, da ne kažem nikako, postoji aktivan pristup u traženju investitora, nego se to radi na jedan stihijski način“, navodi Alagić.

U Tesliću je ured za investitore uspostavljen tokom prošle godine i već je dao konkretne rezultate na terenu, kaže opštinski načelnik Milan Miličević.

„Prvi strani investitor, ozbiljan investitor, koji je došao u Teslić je holandska firma ‘Futura TSR holding’, koja je već ušla u radove na izgradnji hale u našoj poslovnoj zoni ‘Lanara’ upravo preko ‘One-stop shopa’ odnosno Odsjeka za razvoj, sa kojim je i uspostavljena ta komunikacija. Zahvaljujući tomo oni 1. avgusta po biznis planu započinju sa radom. U prvoj godini zapošljavaju 60 novih radnika, a nakon tri godine ukupno 180. Evo, to je nešto konkretno što je direktno vezano za ovu kancelariju u Tesliću, a to može biti samo ulaz za nove buduće potencijalne investitore“, ističe Miličević.

Uredi za investitore u Tešnju, Tesliću i Žepču predstavljaju dio projekta ‘Konkurentnost područja poslovne izvrsnosti’,  koji sa ukupno  440.000 eura finansira Evropska unija. Načelnik Opštine Žepče Mato Zovko kaže da je međuopštinska saradnja u BiH značajna ne samo zbog ovog projekta.

„Zajedno nastupamo. Zajedno radimo projekte. Zajedno dobivamo nagrade, pa i ovaj projekt ‘Cobear – Konkurentnost područja poslovne izvrsnosti’ je ta priča gdje naše poduzetnike koji će se baviti izvozom educiramo i uključujemo u to sve. Postali smo itekako prepoznatljivi jer dolaze investitori i raspituju se. Neko se od njih odluči da radi, da li je sad to projekt ‘Cobear’ donio ili je otprije sama lokacija i naš rad. Najvažnije je da imate efikasnu, ekonomičnu i otvorenu općinsku upravu. Sve drugo dolazi lakše“, kaže Zovko.

Načelnik OpštineTešanj Suad Huskić ipak ukazuje na skromne lokalne nadležnosti, posebno u Federaciji BiH, što može predstavljati otežavajuću okolnost u radu ‘One–stop shop’ ureda.

„To neće biti jednostavan proces zbog toga što je puno propisa koje bi trebalo pojednostavljivati ubuduće da bi bilo što uspješnije. To su vrlo često propisi koji su na višim nivoima vlasti. Dakle, osoba koja bude u „'One–stop shop’ može raditi za ljude, ali ako je propis složen ili je dugotrajna procedura sa nivoa kantona, Federacije, države, onda oni neće imati puni efekat. Mi smo krenuli u ovo. Ovo je hrabar korak. I Vlada Federacije je u svojoj reformskoj agendi najavljivala sličan proces. Kada će i kako oni krenuti, još ne znamo. Mi idemo svojim putem i nadamo se da ćemo objediniti te resurse i ostvariti bolje rezultate“, veli Huskić.

Otvaranjem ovih ureda naravno neće se riješiti problemi koji se odnose na duge procedure registracije preduzeća.

„Definitivno, ovdje u BiH, mislim da vam treba jako puno vremena za registraciju firme. U Austriji to traje nekoliko danas. Vlasti u BiH obavezale su se u reformskoj agendi koja je usvojena na svim nivoima da će ubrzati te procedure“, navodi Austrijanac Martin Šider iz Delegacije EU u BiH.

S druge strane postavlje se pitanje jesu li u Žepču, Tesliću i Tešnju uredi gdje investitori mogu dobiti potrebne informacije i uputstva mogli biti otvoreni na inicijativu predstavnika lokalne vlasti, odnosno bez podrške Evropske unije.

„Mi smo tradicionalno poznati kao birokrati. Dakle, ovi prostori su takvi desetinama godina da smo se ugušili u jednom momentu u birokratiji i iako to svi nešto pojedinačno znamo, sistemski se morala stvar riješiti. Ovo je prilika da je sistemski riješimo, kao što mnogo toga nismo sami riješili, već uz pomoć donatora, tako je i ovaj projekat“, zaključuje načelnik OpštineTeslić Milan Miličević.