Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Goražde dobila BFC certifikat

Gorazde3

Općina Goražde je, ispunjavanjem većine propisanih kriterija, uspješno okončala proces certifikacije za povoljno poslovno okruženje (Business Friendly Certification).

Na taj način općina Goražde postaje peta po redu općina u Federaciji BiH koja je nosilac BFC certifikata za povoljno poslovno okruženje.

Već ranije nosioci tog prestižnog certifikata postale su općine Bosanska Krupa, Sanski Most, Tešanj i Žepče.

Program certifikacije općina i gradova s povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji je najprije krenuo iz Srbije 2007. godine. Nakon toga se proširio u regiji i od 2013. se provodi u Federaciji BiH.

Radi se o instrumentu koji omogućava ocjenu kvaliteta jedinica lokalne samouprave u pogledu investicijskih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i gospodarstvu.

Na putu do BFC certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 pot-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Proces evaluacije općine ili grada traje oko godinu dana i predviđeno je recertificiranje svako dvije godine.

Trenutno je u toku proces evaluacije sedam općina i gradova na području Federacije BiH u okviru 2. ciklusa certifikacije, saopćeno je iz Razvojne agencije za Hercegovinu.