OPEC dogovorio nastavak smanjene proizvodnje nafte na još devet mjeseci

nafta

U Beču je danas završen 172. samit Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) na kojem je postignut konsenzus o produženju postojećeg sporazuma ove organizacije o smanjenom nivou proizvodnje nafte na devet narednih mjeseci, javlja Anadolu Agency (AA).

Saudijski ministar energetike Khalid Al-Falih je nakon sastanka istakao da su predstavnici članica OPEC-a danas odlučili da i narednih devet mjeseci nastave sa smanjenom proizvodnjom nafte.

“Razmatrali smo nekoliko mogućih opcija. Razgovarali smo o mogućnosti produženja na još 6, 9 i 12 mjeseci. Ipak, usaglasili smo se da je idealno rješenje produženje od 9 mjeseci”, kazao je Al-Falih.

Ruski ministar energetike Alexander Novak je također izjavio da podržavaju odluku o produženju smanjenog nivoa proizvodnje nafte.

Dodao je da će Rusija do marta 2018. godine primjenjivati odluku u smanjenoj proizvodnji nafte.

Zemlje članice OPEC-a su prije ovog sastanka u novembru prošle godine donijele odluku o smanjenju prozivodnje nafte što je označeno kao “historijski događaj”.

OPEC je tada odlučio smanjiti proizvodnju za 1,2 miliona barela na dan kako bi potaknuo rast cijena i povećao prihode.

Članice OPEC-a danas su primile Ekvatorsku Gvineju kao najnovijeg člana ove organizacije. OPEC sada broji 14 zemalja članica.