Sastanak u Beču

OPEC dogovorio novo smanjenje proizvodnje nafte

Foto: Unsplash
Ilustracija

Članice OPEC+ će ukupno smanjiti proizvodnju za 1,39 miliona barela dnevno

Odluka o smanjenju proizvodnje nafte donesena je kako bi se postiglo i održalo stabilno tržište i osigurala dugoročna mjerila za tržište.

Ministri zemalja Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastali su se u Beču zbog dogovora o dodatnom smanjenju proizvodnje nafte, a Saudijska Arabija je pristala na smanjenje proizvodnje za dodatnih milion barela dnevno poslije višesatne rasprave, prenosi Tanjug pisanje Bloomberga.

“Ukupna proizvodnja sirove nafte za članice OPEC i članice OPEC+ od 1. januara do 31. decembra 2024. godine treba da se smanji na 40,46 miliona barela dnevno”, navodi se u saopćenju izdatom poslije sastanka, prenosi TASS.

Članice OPEC+ će ukupno smanjiti proizvodnju za 1,39 miliona barela dnevno.

OPEC je saopćio da je odluka o smanjenju proizvodnje nafte donesena kako bi se postiglo i održalo stabilno tržište nafte i osigurala dugoročna mjerila za tržište.

Kako navodi Bloomberg, saudijski potez je najznačajniji dio dogovora, koji također uključuje i sporazum kojim će se produžiti dobrovoljna smanjenja i tokom 2024. godine.

Neiskorištene kvote afričkih članica

Glavni dobitnik ovog sporazuma su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji dobijaju pojačanje svoje kvote za sljedeću godinu.

To ide na račun afričkih članova OPEC-a, od kojih je zatraženo da se odreknu dijela svoje neiskorištene kvote.

Ujedinjeni Arapski Emirati dobijaju povećanje od oko 200.000 barela dnevno, dok Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Nigerija, Azerbejdžan, Brunej, Malezija i Sudan idu na smanjenje.

Ruska kvota za proizvodnju nafte u 2024. godini, prema dogovoru u OPEC-u, smanjena je na 9.828 miliona barela dnevno, dok će proizvodnja za 2023. godini biti 10.478 miliona barela dnevno.

Agencija TASS navodi da je, stoga, kvota za narednu godinu smanjena za 650.000 barela dnevno.

Naredni ministarski sastanak OPEC+ bit će održan 26. novembra u Beču.