Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uprkos pozivima iz SAD-a

OPEC+ povukao potez zbog kojeg će skočiti cijene nafte

nafta platforma fena

Cijene nafte su pale na otprilike 80 dolara po barelu sa preko 120 dolara početkom juna usred sve većeg straha od mogućnosti globalne gospodarske recesije

Grupa najmoćnijih svjetskih proizvođača nafte danas se složila da će nametnuti duboka smanjenja proizvodnje, nastojeći potaknuti oporavak cijena sirove nafte uprkos pozivima iz SAD-a da pumpa više nafte kako bi se pomoglo globalnoj ekonomiji, piše Biznisinfo.

OPEC i saveznici izvan OPEC-a, grupa koja se često naziva OPEC+, odlučili su na svom prvom susretu licem u lice od 2020. smanjiti proizvodnju za 2 miliona barela dnevno od novembra.

Učesnici energetskog tržišta očekivali su da će OPEC+, koji uključuje Saudijsku Arabiju i Rusiju, nametnuti smanjenje proizvodnje između 500.000 barela i 2 miliona barela.

Taj potez predstavlja veliki preokret u proizvodnoj politici za savez, koji je početkom 2020. smanjio proizvodnju za rekordnih 10 miliona barela dnevno kada je potražnja pala zbog pandemije Covid-19.

Naftni je kartel od tada postupno ukinuo te rekordne rezove, iako se nekoliko zemalja OPEC+ bori da ispuni svoje kvote.

Cijene nafte su pale na otprilike 80 dolara po barelu sa preko 120 dolara početkom juna usred sve većeg straha od mogućnosti globalne gospodarske recesije.

Smanjenje proizvodnje za novembar pokušaj je da se preokrene ovaj pad, unatoč ponovljenom pritisku administracije američkog predsjednika Joea Bidena da grupa pumpa više nafte kako bi snizila cijene goriva uoči izbora na sredini mandata sljedećeg mjeseca.