Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNDP

Oporavak, liderstvo i inovacije bili u fokusu Poslovne sedmice održivog razvoja

bih_sdg-accelerator_predstavnici-kompanija

Konferenciju su otvorile ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera

Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) je i ove godine, uz podršku Švedske, organizirao Poslovnu sedmicu održivog razvoja (SDG Business Week), sedmicu tokom koje su promovisani Ciljevi održivog razvoja (Sustainable Development Goals – SDGs), s posebnim naglaskom na oporavak, liderstvo i inovacije.

SDG Business Week 2020, koji se održan od 5. do 9. oktobra, drugu godinu zaredom je okupio više stotina učesnika, kao i eminentne goste predavače iz cijelog svijeta. Karakteristika ovogodišnje Poslovne sedmice održivog razvoja jeste da je većina događaja, osim ceremonije dodjele Nagrade za biznis lidere održivog razvoja, koja je održana 6. oktobra u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, organizovana u online formatu.

Ovogodišnja poslovna sedmice održivog razvoja zvanično je otvorena online konferencijom „Digitalna transformacija za održivu ekonomiju“ na kojoj je predstavljena Evropska digitalna strategija (jedinstveno digitalno tržište), kao i specifični primjeri politika/mehanizama koji su korišteni u EU državama kao podrška ovoj vrsti tranzicije prema digitalnoj ekonomiji. Pored toga, predstavljena su dobra rješenja u oblasti digitalne transformacije u BiH. Konferenciju su otvorile ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

Konferencija je ukazala na puteve za integraciju stručnosti u procese digitalizacije, uključujući analitiku podataka, aplikacijska programska sučelja (API), umjetnu inteligenciju i mašinsko učenje i druge tehnologije koje korporacijama nude vrijedne načine za poboljšanje njihove konkurentnosti.

– Sa svojom relativno dobrom komunikacijskom i internetskom infrastrukturom i brzorastućim IT sektorom, Bosna i Hercegovina je u jedinstvenom položaju da iskoristi digitalizaciju za održivi ekonomski rast. Pandemija COVID-19 samo je dodatno naglasila potrebu ubrzane digitalne transformacije u svim sektorima, uključujući i privatni sektor – izjavila je Nedera na otvaranju SDG poslovne sedmice.

Eminentni predavači iz EU DG Connect, Švedske agencije za ekonomski i regionalni rast, Privredne komore Velikog vojvodstva Luksemburg, Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, Tetrapaka i drugi su učestvovali u događaju koji je organizovan u partnerstvu sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, ali i u saradnji s UNDP Accelerator Lab, D4D i EU4Business.

Drugi dan SDG poslovne sedmice 2020 je održana ceremonija dodjele Nagrada za biznis lidere održivog razvoja, koja je svojevrstan završni događaj godišnjeg takmičenja za biznis lidere za 2020. Ova nagrada prepoznaje i naglašava napore kompanija iz privatnog sektora koji se odnose na postizanje Ciljeva održivog razvoja u BiH i motivira nove učesnike u ovom sektoru da uključe SDG-ove u svoje poslovne modele. Ovogodišnje nagrade su dodijeljene u kategorijama “Ljudi” i “Resursi i okoliš”, a proglašen je i ukupni pobjednik za Bosnu i Hercegovinu.

Pobjednici u oblasti “Ljudi” – u kategoriji mikro preduzeća za lidera održivog razvoja proglašena je kompanija Stitch 22 d.o.o Sarajevo, dok je u kategoriji malih preduzeća trofej odnijela kompanija Unija MF d.o.o. Sarajevo. U kategoriji srednjih preduzeća pobijedio je Ministry of Programming d.o.o. Sarajevo, dok je u kategoriji velikih preduzeća za Biznis lidera održivog poslovanja u Bosni i Hercegovini za 2020. proglašena kompanija Lanaco d.o.o. Banja Luka.

U kategoriji mikro kompanija u oblasti ”Resursi i okoliš” odabrana je kompanija Turboservis B-H d.o.o. Sarajevo,  dok je u istoj oblasti, ali u kategoriji malih preduzeća, titulu ponijela kompanija Jaffa-Komerc d.o.o. Blagaj. U kategorijama srednjih i velikih preduzeća, trofej su osvojile kompanije Tvornica cementa Kakanj d.d. (srednja) i Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo (velika).

Za ukupnog pobjednika, odnosno Biznis lidera održivog razvoja u 2020. godini, je proglašena kompanija Tvornica cementa Kakanj d.d, koja je dala najveći doprinos u promociji Ciljeva održivog razvoja u privatnom sektoru u BiH.

Četvrti dan SDG Business Week-a je bio obilježen održavanjem vrlo zanimljivog događaja tokom kojeg su kompanije učesnice programa SDG Acceleratora za mala i srednja preduzeća (MSP) prezentirale svoje poslovne ideje pred panelom mogućih investitora.

Poslovna sedmica održivog razvoja je zaključena 9. oktobra kada je održan panel o temi „Uloga preduzetničkih univerziteta u stvaranju nove generacije preduzetnika i intra-preduzetnika: Vizija 2030”. Učestvovali su mladi inovatori i biznis lideri koji diskutovali o budućnosti poslovanja i vrijednosti obrazovanja u promociji novih preduzetnika kao i podršci intra-preduzetnicima unutar kompanija. Događaj je angažirao mlade ljude kroz natjecanje na društvenim mrežama koje je rezultiralo odabirom najinovativnijeg rješenja studenata koja se temelje na SDG-ovima. Za najbolju inovaciju bit će nagrađen tim Healthbyte, čija je video prezentacija dobila najveću podršku.

Poslovna sedmica održivog razvoja 2020 je organizovana u okviru projekta “Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora“ koji implementira UNDP u BiH, a finansira Švedska, saopćeno je iz UNDP-a BiH.