Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Optima Grupa” prošlu godinu završila sa gubitkom od 138 miliona KM

optima modrica111

Ruska “Optima Grupa” Banjaluka, pod čijim okriljem posluje privatizovana naftna industrija RS, nastavlja da bilježi gubitke u poslovanju, a samo prošle godine ostvarila je minus od čak 137,6 miliona maraka, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Ukupan prihod “Optima Grupe”, koja je u vlasništvu ruskog “Njeftegazinkora” u prošloj godini bio je blizu 755 miliona KM i smanjen je za oko 250 miliona KM u odnosu na 2014. godinu.

Samo u posljednjih pet godina “Optima”, preko koje ide sva nabavka i plasman nafte i ostalih proizvoda iz Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i lanca benzinskih pumpi “Petrol”, je ostvarila gubitak od 878,3 miliona KM, iako je u istom periodu imala prihod od čak 5,7 milijardi maraka.

Najveći gubitak “Optima” je imala prošle godine kada je dostigao skoro 300 miliona maraka.

“Optima grupa” se bavi veleprodajom naftnih derivata proizvedenih u Rafineriji nafte Brod i ulja i maziva proizvedenih u Rafineriji ulja Modriča, dok maloprodaju naftnih derivata i ulja i maziva ostvaruje kroz maloprodajnu mrežu “Nestro Petrol” putem 84 benzinske stanice i 11 novih benzinskih stanica na teritoriji Federacije BiH.

Preko “Optima grupe” kontroliše se sav ulaz i izlaz roba dvije rafinerije u RS i benzinskim pumpma “Nestro Petrol”. I ova preduzeća godinama ostvaruju loše poslovne rezultate.

U prošloj godini Rafinerija nafte Brod je prikazala da je poslovala sa dobiti od pet miliona KM, a akumulirani gubitak ovog preduzeća iznosio je 520 miliona KM.

Gubitak Rafinerije u prvom kvartalu ove godine iznosio je 16,3 miliona KM.

U revizorskom izvještaju Rafinerije za prošlu godinu navedeno je da je njena neto zaduženost dva puta veća od kapitala, te da ovo preduzeće ima i značajne transakcije sa povezanim licima.

Pozitivan rezultat u iznosu od 5,5 miliona KM prošle godine prikazao je i “Nestro Petrol”, ali i oni imaju akumulirani gubitak u iznosu od 10,8 miliona KM. U prvom kvartalu ove godine “Nestro Petrol” je ostvario minus od 283.573 KM.

Rafinerija ulja Modriča završila je prošlu godinu sa minusom od 727.807 KM, a njen akumulirani gubitak dostigao 55 miliona maraka. Rafinerija Modriča je prvi kvartal ove godine završila sa oko milion KM dobiti.

Revizori su otkrili da je “Optima grupa” postala vlasnik potpunog proizvodnog procesa u Rafineriji ulja Modriča, a uz to je na nju preneseno pravo korišćenja zaštićenog imena i žiga robne marke proizvoda ove rafinerije. Osnovna djelatnost Rafinerije postala je samo uslužna prerada u ime i za račun Optima grupe.

Optima grupa posljedjih godina je jedan od najvećih uvoznika, ali i izvoznika iz BiH.