SHOWbuzz

Bjork objavila prvi virtuelni album na svijetu

07/06/2016

Islandska umjetnica Bjork (Björk) objavila je prvi muzički album-performans u virtuelnoj realnosti na sistemu Vive i ponudila publici jedinstveni doživljaj u sklopu svoje osamnaestomjesečne svjetske turneje „Bjork Digital“.

Turneja je započela proteklog vikenda na „Vivid“ festivalu u Sidneju i nastaviće se u brojnim svjetskim metropolama; ovaj ekskluzivan događaj bio je jedna od prvih formi fuzije svjetova virtuelne realnosti i muzike ikada, kojom je fanovima pružena mogućnost da urone u čitav svijet nevjerovatnih i neobičnih instalacija u virtuelnoj realnosti. Predstavljeni VR doživljaji u vezi su sa muzičkim numerama sa osmog studijskog albuma Bjork — „Vulnicura“, i omogućeni na HTC-ovoj platformi za virtuelnu realnost, Vive.

Otvaranje ekskluzivnog događaja u Sidneju obilježio je nastup muzičke i performans umjetnice Bjork u ulozi di-džeja, dok su vlasnici karata dobijali i VIP pristup „VR Album Exhibition-u“ u večernjim satima. Po ulasku na virtuelnu postavku, gosti su dočekivani u prostoriji sa mnogobrojnim HTC Vive kacigama, uz pomoć kojih su zatim mogli da uživaju u virtuelnom doživljaju albuma „Vulnicura“.

Svjetska premijera numere „Notget“ u virtuelnoj realnosti kombinuje 3D skenove visoke rezolucije, holostudio na licu mjesta, hvatanje pokreta i videogrammetriju u spoju sa specijalnim dizajnom prostiranja zvuka u realnom vremenu koji prosto uvlači korisnika u Bjork performans. Svi ovi digitalni resursi izmiješani su tako da stvaraju specifičnu digitalnu formu čestica, koja se neprestano razvija i mijenja uz svjetlo i zvuk koji ispunjavaju prostor oko korisnika. Vive i njegovi VR senzori za praćenje pokreta u prostoriji omogućili su timu profesionalaca da kreira dio performansa koji reaguje i ostvaruje duboku vezu sa korisnicima.

Bjork Digital je VR sadržaj sa utkanim doživljajem, koji odlikuju predivni renderi vizuelnih kreacija nastalih u saradnji muzičke umjetnice Bjork sa brojnim slavnim režiserima među kojima su Endrju Hunag (Andrew Huang) i Džeai Kanda (Jesse Kanda), Voen Dupre (Warren Du Preez) i Nik Tornton Džons (Nick Tornton Jones).

„Sa Vive sistemom usredsređeni smo na stvaranje novih i potpuno prožimajućih iskustava za naše korisnike, i partnerstvo sa Bjork, u tom smislu, vidimo kao sasvim prirodan spoj,” izjavio je Rikard Steiber, viši potpredsednik sektora za Virtuelnu Realnost u kompaniji HTC. „Bjork je pionir i inovator u primjeni tehnologije za ’uvlačenje’ slušalaca u svoju muziku, a vizuelni koncepti kreirani u sklopu Bjork Digital albuma prosto su fascinantni. Oduševljeni smo saradnjom sa Bjork i mogućnošću da njenim fanovima ponudimo ovakvo iskustvo”.

Komentari