Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lokalni integrirani razvoj: Osigurano 6,6 miliona eura za 21 općinu u BiH

Lokalni integrirani razvoj

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) potpisao je memorandume o razumijevanju i sporazume od saradnji s načelnicima i gradonačelnicima 21 općine i grada u BiH, čime su oni ozvaničili svoju opredijeljenost za podršku projektu Lokalni integrisani razvoj, koji će omogućiti sveobuhvatan i održiv društveno-ekonomski razvoj, poboljšanje dobre prakse upravljanja i razvoj lokalne infrastrukture i usluga u tim općinama i gradovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon javnog poziva, općine i gradovi izabrani da učestvuju u 6,6 miliona eura vrijednom projektu „Lokalni integrisani razvoj“ (LID) koji finansira Evropska unija (EU) su Banja Luka, Bijeljina, Čelinac, Doboj, Foča, Goražde, Gradiška, Konjic, Mostar, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Prijedor, Srebrenik, Šamac, Tuzla, Vareš, Žepče i Živinice.

Melvin Asin, šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH, naveo je da je “LID projekat dio EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje koji predstavlja nastavak napora EU da pomogne ekonomski oporavak zemlje, doprinese stvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju životnog standarda građana”.

“Aktivnosti Programa će također doprinijeti ciljevima Reformske agende u BiH za poboljšanje poslovnog okruženja i ekonomske konkurentnosti“, naveo je Asin.

UNDP će implementirati LID projekat u periodu od tri godine, od 2016. do 2018. godine, u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu RS i dva udruženja općina i gradova u FBiH i RS-u.

Projekat će doprinijeti poboljšanju dobre prakse upravljanja putem uspostavljanja lokalnih partnerstava za razvoj, kreranja inkluzivnih razvojnih strategija, i poboljšanja sposobnosti lokalne uprave za planiranje i upravljanje razvojem i finansijama, u skladu sa potrebama lokalne zajednice. Projekt će podržati 30 mikro, malih i srednjih preduzeća, te 300 seoskih domaćinstava i 100.000 korisnika.

“LID projekt nastoji poboljšati životni standard i povećati socijalnu uključenost više od 100.000 ljudi u Bosni i Hercegovini. Projekt će pružiti podršku stvaranju radnih mjesta i većih mogućnosti za ostvarivanje prihoda u lokalnim zajednicama, posebno za osobe iz socijalno ugroženih grupa, kao što su povratnici, interno raseljene osobe, domaćinstva pogođena poplavama, žene, starije osobe, Romi, osobe s invaliditetom i osobe koje su dugo bez zaposlenja“, rekla je Zahira Virani, zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a.

“Doboj je bio jedan od gradova koji su najviše stradali u katastrofalnim poplavama 2014. godine, ali i grad koji je temeljito obnovljen, zahvaljujući pomoći Evropske unije i UNDP-a. Danas smo napravili korak naprijed i, nakon potpisa ovih sporazuma, krenućemo da svi zajedno radimo na poboljašanju životnog standarda i otvaranju novih radnih mjesta za naše građane,“ rekao je Obren Petrović, gradonačelnik Doboja.

Projekat „Lokalni integrisani razvoj” je dio EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje koji finansira Evropska unija u iznosu od 19 miliona eura. Tri projekta koja djeluju u okviru ovog Programa će do januara 2019. godine provoditi UNDP, GIZ i ILO, s ciljem pomoći ekonomskom oporavku područja pogođenim poplavama, te podršci lokalnom ekonomski razvoju i lokalnim nevladinim organizacijama uz društveni razvoj i osiguranje poboljšanja mjera strukturnog zapošljavanja putem lokalnog integrisanog razvoja.