Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svjetske berze

Oslabio dolar

dolari unsplash
Foto: Unsplash

Samo u četvrtak dolarov indeks oslabio je 0.62 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad u zadnjih otprilike mjesec dana

Na svjetskim deviznim tržištima vrijednost dolara prošle je sedmice blago pala, nakon tri sedmice rasta, što je posljedica rastućih očekivanja da Fed u junu neće podići kamatne stope za novih 0.25 postotnih bodova.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0.12 posto, na 104.04 boda. Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0.2 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.0705 dolara. Istovremeno, kurs dolara prema japanskoj valuti spustio se 0.47 posto, na 129.94 jena.

Samo u četvrtak dolarov indeks oslabio je 0.62 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad u zadnjih otprilike mjesec dana jer su neki Fedovi dužnosnici signalizirali da će Centralna banka zastati sa zaoštravanjem monetarne politike ovog mjeseca.

Naime, guverner podružnice Feda Philadelphije Patrick Harker izjavio je u četvrtak da je vrijeme da se barem na jednom zasjedanju “stisne stop” kako bi se vidjelo kamo sve to ide, referirajući se na iduće zasjedanje Feda od 13 do 14. juna.

Dan ranije guverner Feda Philip Jefferson rekao je da bi pauziranje u ciklusu povećanja kamatnih stopa omogućilo odboru da vidi više podataka prije donošenja odluka o opsegu dodatnog jačanja politike.

Sve više Amerikanaca želi pronaći posao

U prilog pauziranju idu i najnoviji podaci s američkog tržišta rada, koji upućuju na moguće meko prizemljenje najveće svjetske ekonomije. Naime, u maju je u SAD-u bilo otvoreno 339 hiljada novih radnih mjesta, znatno više od 190 hiljada koliko se očekivalo, te više od aprilske 253 hiljade.

Uprkos tome, stopa nezaposlenosti porasla je s aprilskih 3.4 na 3.7 posto, što ukazuje da sve više Amerikanaca želi pronaći posao, a to je znak ublažavanja uslova na tržištu rada, ističu u ministarstvu. Naime, više radne snage smanjuje pritisak na preduzeća da povećaju plaće i pomaže u usporavanju inflacije.