Biznis

Azijska tržišta

Oštar pad indeksa, brinu Hong Kong i Argentina

13/08/2019

Premda se posljednjih dana tečaj juana stabilizirao, a Trump poručio da se pregovori s Kinom nastavljaju, na tržištima i dalje vlada nesigurnost

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica oštro pale, kao i dan prije na Wall Streetu, zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, protesta u Hong Kongu i oštrog pada kursa argentinskog peza.

MSCI Asia Pacific Index potonuo je 1 posto. Kineske bluechip dionice pale su 0,8 posto, dok je honkoški Hang Seng potonuo na najnižu razinu u sedam mjeseci.

Tržišta su pod pritiskom već treću sedmicu zaredom, od kada je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljnjih 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz jer Kina dosad u pregovorima nije ispunila prije zadana obećanja.

Kina je, pak, odgovorila slabljenjem tečaja juana prema dolaru, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom.

Premda se posljednjih dana tečaj juana stabilizirao, a Trump poručio da se pregovori s Kinom nastavljaju, na tržištima i dalje vlada nesigurnost.

Međunarodna zračna luka u Hong Kongu u utorak je ponovno otvorena za promet nakon što je njena uprava u ponedjeljak otkazala sve letove reagirajući na višednevne protuvladine mirne proteste na aerodromu.

Promet je ponovno uspostavljen u utorak u 06.00 sati ujutro po lokalnom vremenu (00.00 sati po srednjoevropskom), te je najavljeno da će uprava u koordinaciji sa avionskim kompanijama nastojati sve dolazne i odlazne letove maksimalno uskladiti ovisno o kapacitetima, pa će neki letovi morati biti otkazani, dok će neki kasniti.

– Međunarodna zračna luka u Hong Kongu od danas započinje raditi na novom rasporedu letenja, uz očekivana odstupanja od ranije planiranog – priopćeno je.

Hongkonška nacionalna aviokompanija Cathay Pacific priopćila je da je, unatoč ponovnom otvaranju aerodroma, u utorak otkazala više od 200 dolaznih i odlaznih letova, prenosi SEEbiz.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.