bihać

Otkazan i 18. međunarodni sajam ekologije “EKOBIS 2020”

ekobis (1)

Iskazano je i nezadovoljstvo zbog, kako je navedeno, potpunog ignorisanja zahtjeva upućenih prema Federalnom kriznom štabu i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

Ovogodišnji međunarodni sajam ekologije “EKOBIS 2020” koji se trebao održati od 10. do 13. septembra u Bihaću otkazan je zbog vanrednih okolnosti prouzrokovanih pandemijom koronavirusa, a to je danas potvrđeno iz Privredne komore Unsko-sanskog kantona (USK).

-Jednostavno u ovakvim okolnostima ne možemo organizirati sajam koji bi bio dostojan brenda, građenog u prethodnih 17 godina. Osim nepoznanice da li bismo mogli računati na strane izlagače, veliko je pitanje i kako bismo osigurali sve potrebne epidemiološko-zdravstvene uslove. Zato smo se odlučili ipak pričekati neka bolja vremena – rekao je predsjednik Privredne komore USK-a Enes Ružnić.

Iskazano je i nezadovoljstvo zbog, kako je navedeno, potpunog ignorisanja zahtjeva upućenih prema Federalnom kriznom štabu i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

-Prvo smo se za pomoć obratili Federalnom kriznom štabu, međutim nismo dobili nikakav odgovor, a tražili smo samo preporuke i uputstva kako postupiti. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa svake godine pomaže bosanskohercegovačke izlagače, međutim i oni su nas ovaj put ignorisali. Stičemo dojam da niko u Bosni i Hercegovini ne smije preuzeti odgovornost apsolutno ni za što – smatra Ružnić.

Otkazivanje međunarodnog sajma ekologije “EKOBIS 2020” je samo još jedno u nizu, s obzirom da su prethodno otkazani skoro svi turistički, sportski i muzički događaji na području Unsko-sanskog kantona, uključujući prestižnu sportsko-turističku manifestaciju “Una regata”, tradicionalnu motorijadu i muzički festival “Bihać urliče”.