Otkrivene tajne najvećih svjetskih bogataša

buffett1111

– Pretpostavljam dragi čitatelju da te zanima kako možeš postati bogat.

Tako počinju ‘Tajne najvećih svjetskih bogataša’ koje je razotkrio Sam Wilkin, nakon višegodišnjeg proučavanja najbogatijih ljudi svijeta.

Wilkin, 41-godišnjii teoretičar ekonomije, radi kao konsultant u firmi Oxford Analytica koja pruža savjetodavne usluge za vlade u više od 50 država.

Na svijetu je 1826 milijardera koji čine jedan posto populacije. Wilkin je godinama proučavao poslovne poteze super bogatih i tvrdi da je otkrio tajne kako su došli do svojih bogatstava, piše Telegraph.

Kako neko može postati milijarder? Dobra je vijest, kaže Wilks, – sve lakše, prije svega zbog rasta finansijskog sektora i nastajanja novih tržišta. Ove je godine na Forbesovu listu ušlo već novih 290 bogataša.

Premda je važno više faktora za stjecanje bogatstva, Wilks smatra da su ključna dva – uništavanje konkurencije i ulaganje tuđeg novca a ne svog. Najbolji sektori danas za stvaranje novca su farmaceutska industrija i tehnologija, ali Wilks ima još jedan savjet – pokrenite posao tamo gdje niko drugi ne želi raditi.

– Najbolje mjesto za posao je u stvari ono najgore’, kaže i dodaje kako je najbolji primjer Roman Abramovič koji je pokrenuo posao u komunističkoj Rusiji. Do 2004. Moskva je imala više milijardera od New Yorka, a danas ih najviše ima u ekonomijama zemalja s najvećim ekonomskim rastom – Kini, Meksiku, Brazilu i Indiji.

abramovich111

No, da bi se postao bogat i još bogatiji nije samo dovoljno znati što treba raditi već veliku ulogu ima i ličnost.

‘Najveći bogataši su nemilosrdni, imaju takmičarski duh. Moraš biti spreman učiniti što god treba da bi bio pobjednik, da bi bio najbolji i ne obazirati se previše na one koje ćeš ‘pregaziti’ na tom putu’, zaključuje Wilks.

Kako postati bogat

– Prvo izaberite mjesto gdje bi mogli preuzeti monopol na tržištu – tako je meksički milijarder, Carlos Slim, koji je od 2010. do 2013. bio najbogatiji čovjek na svijetu, preuzeo kontrolu nad kompletnim telekomunikacijama u Meksiku.

– Širite posao što je brže moguće – Amazonu je tako uspjelo privući investitore koji su doslovce ‘ulijevali’ novac u firmu.

– Najgore mjesto za pokretanje posla je u stvari najbolje – lakše je dominirati na tržištima koja se tek razvijaju i gdje je konkurencija manja.

– Preuzmite rizik i investirajte tuđa sredstava – napravite sve što možete da privučete investitore i onda se kockajte njihovim novcem. Bolje nego svojim.

– Da biste se obogatili morate imati svoju firmu i biti većinski vlasnik.

– Uspostavite svoju poslovnu mrežu – telekom mreže i špediterske firme stvorile su brojne milijardere, prenosi Dnevnik.hr.