Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inspektori Poreske uprave RS

Otkriveno 15 neprijavljenih radnika, zabrana rada za 73 obveznika

porezna-pecat

Cilj zajedničkih kontrola je suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije, te uvođenje u zakonske okvire poslovanja subjekata koji nisu registrovali djelatnost

Inspektori Poreske uprave i Inspektorata Republike Srpske su u okviru do sada izvršenih 178 zajedničkih kontrola, u okviru akcije započete početkom aprila, u 96 slučajeva otkrili razne nepravilnosti, kao i 15 neprijavljenih radnika.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, izdato je 86 prekršajnih naloga, za 73 poreska obveznika izrečena je mjera zabrane vršenja djelatnosti od 15 dana ili duže, a izrečene su i novčane kazne u ukupnom iznosu od 103.300 KM, saopšteno je iz Poreske uprave.

Kazne izricane su zbog neregistrovane djelatnosti, neprijavljivanja radnika, neevidentiranja prometa posredstvom fiskalnih kasa, neurednog vođenja poslovne dokumentacije, neposjedovanja fiskalne kase i drugih nepravilnosti.

Najviše neregistrovanih poreskih obveznika otkriveno u djelatnostima betonske galanterije, održavanja i popravki motornih vozila, izrade namještaja, ugostiteljstva.

Cilj zajedničkih kontrola je suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije, te uvođenje u zakonske okvire poslovanja subjekata koji nisu registrovali djelatnost.

Na terenu je nekoliko inspekcijskih timova, koji vrše nadzor na području cijele Srpske, a posebno registraciju subjekata, legalnost robe u prometu, izdavanje fiskalnih računa i prijavu radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa.