Otkupljivači u BiH očekuju cijenu do 1,5 KM po kilogramu maline

maline

Udruženje otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH saopćilo je da se finalna cijena otkupa maline u 2017. može očekivati do 1,50 KM po kilogramu na plantaži proizvođača, bez paušalne naknade i poticaja od države.

– Ovom prilikom ponovo želimo ukazati na veoma tešku situaciju zbog niskih cijena izvoza maline na evropsko tržište, što direktno utječe na otkupnu cijenu proizvođačima. Svjesni situacije da navedena cijena neće biti zadovoljavajuća za proizvođače, a u isto vrijeme i nemogućnosti da malina bude plaćena više nego što je moguće, u potpunosti saosjećamo s proizvođačima i pružamo im punu podršku u traženju pomoći od nadlaženih državnih tijela kako bi zajednički prebrodili očekivanu situacjiu i održali proizvodnju maline – navedeno je u saopćenju.

Također, pozivaju resorno ministarstvo i Vladu FBiH da odmah preduzmu planirane mjere podrške proizvođačima malina usljed ekstremnih poremećaja tržišta na svjetskom nivou, a sve u skladu zaključka Parlamenta FBiH da se u “slučaju ekstremnih poremećaja tržišta jagodičastog voća (maline) zadužuje Vlada Federacije, vlade kantona, gradovi i općine da osiguraju sredstva za subvencije proizvođačima jagočastog voća (maline)”.