Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kipar

Otvaraju granice za putnike iz 65 zemalja, ali ne prihvataju sve vakcine

kipar

Putnicima koji su primili kinesku vakcinu, kao i nevakcinisanim putnicima, biće neophodan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata

Kipar se od 10. maja otvara za vakcinisane putnike iz 65 zemalja, ali neće prihvatiti sve vakcine.

Naime, putnici koji posjeduju certifikat o vakcinisanju na teritoriji Kipra neće morati da budu podvrgnuti dodatnom PCR testiranju po dolasku na Kipar, a jedini uslov je da je prošao određen broj dana od poslednje primljene doze vakcine i datuma putovanja (vakcina kompanije Johnson & Johnson 14 dana, Moderna 14 dana, Pfizer 7 dana, AstraZeneca 7 dana). Dakle, putnici koji su primili te vakcine i prošlo je određeno vrijeme mogu da prođu bez PCR testova i karantina. Važno je da prilikom putovanja imaju certifikat o vakcinaciji.

Putnicima koji su primili kinesku vakcinu, kao i nevakcinisanim putnicima, biće neophodan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku na Kipar, osoba se, o svom trošku, dodatno testira i ima obavezu samoizolacije do dobijanja negativnog rezultata.

Lica koja imaju regulisan boravak na Kipru mogu se ukrcati na let bez negativnog testa, ali onda su dužni po dolasku na Kipar da urade dva testa – prvi odmah po dolasku (radi se na aerodromu, cijena je oko 30 eura, a na rezultat se čeka oko 4 sata) a drugi tri dana nakon dolaska. Vreme između dva testa se provodi u samoizolaciji. Ukoliko su rezultati testova negativni, može se prekinuti samoizolacija.

Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu Cyprus Flight Pass i to 24 sata prije leta.