Biznis

EU4Business

Otvoren ‘Centar za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo’

03/09/2020

Sattler je izjavio da mu je zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju tog Centra, te podsjetio da je EU osigurala paket podrške od 300 miliona eura od čega je dobar dio namijenjen privredi

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler i načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić otvorili su danas “Centar za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo” na adresi Avde Jabučice 52.

Centar je uspostavljen zahvaljujući podršci Evropske unije kroz projekt “EU4Business”, a omogućit će dugoročnu podršku mladim poduzetnicima u pokretanju novih biznisa i kreiranju radnih mjesta.

Sattler je izjavio da mu je zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju tog Centra, te podsjetio da je EU osigurala paket podrške od 300 miliona eura od čega je dobar dio namijenjen privredi.

– Drago mi je da imamo jake partnere u ovom projektu kao što je načelnik Ajnadžić, Međunarodna organizacija rada, te Ambasada Njemačke koja finansijski podržava “EU4Business” – dodao je Sattler.

Ajnadžić je rekao da mu je drago što pružaju podršku za dobre poslovne ideje mladih ljudi, a posebno u IT sektoru.

Otvaranju je prisustvovala i ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uebber koja je navela da njena zemlja, koja sada predsjedava Evropskom unijom, kao glavni zadatak postavila prevazilaženje krize izazvane pandemijom, u čemu posebnu pažnju treba posvetiti inovativnim malim i srednjim preduzećima.

Projekt “EU4Business” potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj u BiH. Program je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milion eura).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.