16. izdanje

Otvoren Sajam pčelarstva “Medena Tuzla 2021”

sajam_meda

Organizator Sajma, Savez pčelara TK i ove je godine okupio proizvođače raznih vrsta meda, proizvoda od meda te pčelarske oprema, rukotvorina i proizvoda plasteničke proizvodnje

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona koju su činili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić i ministar privrede Mevludin Hodžić prisustvovali su današnjoj svečanosti otvaranja 16. međunarodnog sajma pčelarstva “Medena Tuzla 2021“.

Ministar Smajlović naglasio je da je, kao generalni pokrovitelj, Vlada Tuzlanskog kantona prepoznala značaj ove manifestacije u održanju pčelarstva te ukazao na niz loših godina za proizvodnju meda i posljedice koje bi mogle nastati nestankom pčela.

-Pčele oprašuju više od 70 posto biljnih kultura. Na jednom području od pčela zavisi više od 20.000 različitih poljoprivrednih kultura i usjeva i možemo zamisliti šta bi se desilo kad ne bi bilo pčela. Prihodi bi bili daleko manji ili ih ne bi bilo uopće. Sve to iziskuje brigu i obavezu svih nas koji se bavimo poljoprivredom i odlučujemo u ime poljoprivrede da pomognemo našim pčelarima, da održimo pčelarstvo. Da im kroz novčanu podršku pomognemo u uslovima kada je proizvodnja manja u odnosu na planiranu te da za naredni period razmotrimo mogućnosti i o povećanju novčane podrške i drugim vidovima podrške kako bismo ovu pčelarsku proizvodnju održali na potrebnom nivou – kazao je ministar Smajlović.

Organizator Sajma, Savez pčelara TK i ove je godine okupio proizvođače raznih vrsta meda, proizvoda od meda te pčelarske oprema, rukotvorina i proizvoda plasteničke proizvodnje.

Vlada TK, rečeno je ovom prilikom, podržaće još nekoliko manifestacija iz oblasti pčelarstva, saopćeno je iz Vlade TK.