Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ASTA Bosnia

Ovako izgleda gradilište jedne od najvećih novih fabrika u Bosni i Hercegovini

Foto: Biznisinfo

Firma je još 2020. godine kupila zemljište u Cazinu kada je i najavljena ova velika investicija, ali zvanično je gradnja tek sada počela

Nakon što je u decembru 2023. položen kamen temeljac, počela je izgradnja fabrike austrijske firme ASTA Energy Transmission Components GmbH u Cazinu.

Ova kompanija posredstvom svoje filijale ASTA Bosnia d.o.o. investira više od 23 miliona KM u proizvodnju u ovom krajiškom gradu.

Foto: Biznisinfo

Iz firme ASTA Bosnia kratko su potvrdili da je u toku prva faza projekta. U ovom trenutku nisu mogli dati više detalja.

Kako piše BiznisInfo, prva faza radova je skoro okončana i to u rekordnom roku. Ova faza je podrazumijevala čišćenje, ravnanje, ograđivanje i pripremanje terena za samu gradnju objekta. Radove izvodi firma I-Selimović.

Ovo je značajan projekt za grad Cazin, ali i za cijelu Krajinu i Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Biznisinfo

Firma je još 2020. godine kupila zemljište u Cazinu kada je i najavljena ova velika investicija, ali zvanično je gradnja tek sada počela.

Planira se izgradnja objekta od blizu 20.000 kvadratnih metara i proizvodnja namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora, što je osnovna djelatnost nekoliko fabrika koje ASTA ima širom svijeta. Očekuje se zaposlenje blizu 200 radnika.