Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CBBiH

Ove i naredne godine očekuje se niska i stabilna inflacija

Centralna banka BiH u Sarajevu
25.06.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Centralne banke Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

CBBiH od prošle godine objavljuje podatke svog kontinuiranog istraživanja o inflacionim očekivanjima na polugodišnjoj osnovi

Očekivana inflacija za tekuću, 2021. godinu iznosi 0,94 posto, dok se za 2022. godinu očekuje blagi rast inflacije na 1,31 posto, pokazuju podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), prikupljeni tokom martovskog anketiranja finansijskog sektora u BiH.

Podaci ukazuju na to da se ne očekuje ubrzavanje inflacije i da će ona ostati uglavnom na niskom nivou. Održavanju niske inflacije, što je jedan od preduslova održivog ekonomskog rasta, doprinosi i postojeći aranžman monetarne politike u BiH.

CBBiH od prošle godine objavljuje podatke svog kontinuiranog istraživanja o inflacionim očekivanjima na polugodišnjoj osnovi, a u cilju sagledavanja generalne percepcije o cjenovnim kretanjima. CBBiH će i dalje u saradnji s bankama i osiguravajućim društvima provoditi istraživanja o inflacionim očekivanjima u zemlji te rezultate objavljivati radi transparentne komunikacije s javnošću i očuvanja kredibiliteta monetarne politike, saopćeno je iz Ureda za komunikacije CBBiH.