Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uputili molbu

Ovlašteni zastupnici i trgovci automobilima traže da im se dozvoli da rade

Renault Servis (01)

Članice Udruženje podsjećaju da su u ranijem dopisu istakli da je trenutnom situacijom direktno ugrožen rad ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, kojih je u Bosni i Hercegovini oko 150 i koji zapošljavaju oko 3.000 radnika

Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH koje djeluje pri Privrednoj komori FBiH uputilo je molbu Vladi FBiH, Federalnom štabu civilne zaštite, Koordinacijskom odboru za stabilizaciju privrede i Vladi Tuzlanskog kantona za izuzeće prodajno-servisnih centra od odluke o produženju obustave rada trgovina od 27. marta ove godine, uz poštivanje svih mjera predostrožnosti i skraćeno radno vrijeme.

Kao obrazloženje za upućeni zahtjev navodi se prije svega da prodajno-servisni centri imaju minimalne potrebe za kontaktom s klijentima. U tom smislu, servisni koraci se svode na online ili telefonsko zakazivanje termina, prijem stranke bez kontakta uz poštivanje navedenih preporuka o nošenju zaštitnih maski, rukavica, upotrebu dezinfekcijskih sredstava, pranje i servisiranje vozila, te elektronsku naplata za izvršene usluge ili eventualno putem blagajne, uz poduzimanje svih mjera predostrožnosti.

S druge strane, rad prodajnih centara vozila svodi se na online komunikaciju, online konfigurisanje ponude vozila, komunikaciju i slanje ponude putem emaila ili telefonski, avansnu uplata elektronskim putem, elektronsku narudžbu vozila, te isporuku vozila uz poštivanje svih propisanih mjera i minimalnu udaljenosti od 1,5 metra.

Članice Udruženje podsjećaju da su u ranijem dopisu istakli da je trenutnom situacijom direktno ugrožen rad ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, kojih je u Bosni i Hercegovini oko 150 i koji zapošljavaju oko 3.000 radnika.

– Zabranom rada ugrožena je egzistencija uposlenih i održivo poslovanje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima- navode iz ovog udruženja, te dodaju da je frekvencija ljudi u prodajno-servisnim centrima u ovim trenucima daleko manja nego u pojedinim trgovinama prehrambenim proizvodima, pekarama i nekim drugim trgovinama izuzetim iz naredbe o obustavi rada.

Kako bi ublažili posljedice pandemije koronavirusa, obezbijedili nastavak poslovanja po završetku krize, te smanjili rizik od otpuštanja velikog broja radnika, Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima se nada usvajanju molbe za izuzeće prodajno-servisnih centara iz odluke o obustavi rada trgovina, uz poštivanje propisanih mjera predostrožnosti i skraćeno radno vrijeme, saopćeno je iz Privredne komore Federacije BiH.