Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovogodišnje Vincekovo okupilo brojne goste iz BiH i Hrvatske

Vincekovo

U organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara „Buna“, danas je na Buni kod Mostara održana osma po redu kulturna manifestacija „Vincekovo Buna 2018“.

Manifestacija je okupila veliki broj gostiju iz BiH i Hrvatske, koji su, kako su priopćili organizatori, prepoznali ovaj događaj kao nešto nesvakidašnje i lijepo, kao nešto što se rijetko viđa na ovim područjima.

Među njima moglo se vidjeti i dosta predstavnika iz političkog i kulturnog života Grada Mostara i šire, predstavnika raznih udruga, kulturno-umjetničkih društava, građana iz cijele Hercegovine.

Domaćini osme uzastopne manifestacije bili su Davorin Zeljko i Damir Lovrić.

Kao i svake godine „Vincekovo Buna 2018“ je započelo u vinogradu domaćina gdje se pristupilo obredu rezidbe i predaje štapa od prošlogodišnjeg domaćina Željka Krešića ovogodišnjim domaćinima. Nakon toga je u sportskoj dvorani OŠ Marina Držića Buna upriličena prigodna zakuska..

Namjera „Vincekova Buna 2018“ je da se obilježi početak vinogradarske godine, odnosno početak rezidbe i blagoslov trsa u vinogradima na Buni uoči blagdana svetog Vinka, koji se slavi 22. siječnja i smatra se zaštitnikom vinogradara i vinara, a i da se očuva tradicija uzgoja vinove loze, ali i spravljanja i kušanja vina uz naše običaje i dobra jela, naveli su organizatori.