Globus

Oružane snage Turske: Počela ofanziva “Maslinova grana“

20/01/2018

Generalštab Oružanih snaga Republike Turske (TSK) potvrdio je da je danas počela operacija u sirijskom Afrinu pod nazivom ofanziva “Maslinova grana”, čiji je cilj da se očiste teroristi iz ove regije, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju iz TSK-a navedeno je kako je danas od 17 sati po lokalnom vremenu počela operacija u Afrinu pod nazivom ofanziva “Maslinova grana”.

“Oružane snage Republike Turske su u regiji Afrin, na sjeveru Sirije, sa ciljem uspostavljanja sigurnosti i stabilnosti na našim granicama i regiji, pokrenule ofanzivu ‘Malsinova grana’, kako bi neutralizirali teroriste pripadnike PKK/KCK/PYD-YPG i ISIS-a, te kako bi prijateljski i bratski narod u regiji oslobodili od njihovog pritiska i nasilja”, poručeno je iz TSK-a.

Naglašeno je također kako je “Maslinova grana“ u Afrinu pokrenuta u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Ofanzivom komanduje načelnik Generalštaba Turske general Hulusi Akar, iz Komandnog centra Oružanih snaga u Ankari.

Potom je i turski premijer Binali Yildirim potvrdio je da je na sirijski Afrin pokrenut vazdušni napad kako bi bili eliminisani PYD/PKK i elementi ISIS-a.

Oglasio se i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je naglasio kako je Turska dugo upozoravala na ono što se dešava u sirijskoj regiji Afrin.

“Ranije smo upozoravali, na to nije obraćana pažnja, sada radimo ono što treba“, kazao je Erdogan.

Bekir Bozdag, zamjenik premijera i glasnogovornik Vlade Republike Turske, izjavio je kako je Turska danas pokrenula ofanzivu prema regiji Afrin, uz poštivanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političkog jedinstva Sirije.

“Turska je ovu ofanzivu pokrenula uz poštivanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političkog jedinstva Sirije. Tokom ofanzive pridržavat ćemo se ovih temeljnih principa, a nakon što ofanziva bude uspješno obavljena, napustit ćemo regiju”, poručio je Bozdag, te dodao:

“Ofanziva koju je pokrenula Turska nije usmjerena protiv Sirije, sirijskog naroda, sirijskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta i političkog jedinstva, Turkmena, Kurda i Arapa koji žive na tom području, nego protiv terorističkih organizacija ISIS, PKK, PYD i YPG.“

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu razgovarao je sa Rexom Tillersonom, ministrom vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Iz diplomatskih izvora potvrđeno je da su dvojica ministara obavila telefonski razgovor na zahtjev američke strane.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da su ruski vojnici iz Afrina premješteni u Tel Firat.

Šefovi diplomatskih misija Irana, Rusije i SAD-a u Turskoj pozvani u Ministarstvo vanjskih poslova u Ankari, te informisani o ofanzivi u Afrinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.