Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Ozvaničen početak “SDG Acceleratora” za pet malih i srednjih bh. preduzeća

aceun (1)

Menadžer za SDG strategije u danskom ogranku Deloittea Soren Schou naveo je da su razvili brojne metodologije i alate koji su se na primjeru 32 danske kompanije pokazali uspješno

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH danas je u Sarajevu ozvaničio početak “SDG Acceleratora za mala i srednja preduzeća” koji ima za cilj ubrzati poslovna rješenja bazirana na Ciljevima održivog razvoja (SDG).

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera izjavila je da su iskustva kompanije Deloitte u Danskoj sa SDG Acceleratorom vrlo zanimljiva zbog čega su odlučili da ih prenesu u BiH u pilot-projektu na pet odabranih kompanija.

– Nadamo se da će pilot-projekt biti uspješan i da će biti nastavljen i naredne godine – istakla je Nedera.

Pojasnila je da će tih pet kompanija, uz podršku stručnjaka iz Deloittea, proći šestomjesečno “inovacijsko putovanje” koje je satkano od ideja koje mogu biti brzo realizovane s jakim SDG i poslovnim potencijalom, identifikacije novih proizvoda, usluga ili poslovnih modela, te na kraju razvoja prototipa i konkretnih poslovnih planova.

Menadžer za SDG strategije u danskom ogranku Deloittea Soren Schou naveo je da su razvili brojne metodologije i alate koji su se na primjeru 32 danske kompanije pokazali uspješno u razvoju poslovnih rješenja bazirana na Ciljevima održivog razvoja.

Kompanije koje su odabrane za pilot-projekt su EdenGarden d.o.o., Koteks d.o.o., Jaffa Komerc d.o.o., Plantago d.o.o. i Softhouse Balkans d.o.o.

SDG Accelerator za MSP podrazumijeva tri okvirna cilja promjene: razvijanje barem jednog rješenja u svakom preduzeću koje se bazira na održivom razvoju, bilo da je to proizvod, usluga ili poslovni model koristeći inovacije bazirane na održivom razvoju; održive inovacije kao osnove za stvaranje šireg razumijevanja o tome na koji način kompanije mogu raditi na društvenoj i ekološkoj održivosti, lokalno i globalno; te model koji može nadahnuti preduzeća koja nisu obuhvaćena programom da započnu s integrisanjem ciljeva održivog razvoja u svoje poslovanje.

Troškove učešća u SDG Acceleratoru, kao i troškove sastanaka, stručnih savjeta i “inovacijskog putovanja” pokrit će UNDP.