Biznis

70. godišnjica

Novalić: Kompanija “Igman” pruža sigurnost u državi

11/03/2020

Vlada Federacije BiH je apsolutno odlučna da nastavi podupirati fabrike namjenske industrije

Kompanija za proizvodnju oružja i streljiva „Igman“ d.d. Konjic planira novu liniju municije kalibra 7, 62 puta 51 mm u vrijednosti 10,5 miliona eura koja će, prema očekivanjima, biti puštena u promet u ovoj godini.

Najavio je to direktor “Igmana” Đahid Muratbegović na pres-konferenciji koja je upriličena povodom obilježavanja 70. godišnjice uspješnog poslovanja.

– To je velika postojanost. Vlada Federacije BiH je apsolutno odlučna da nastavi podupirati fabrike namjenske industrije. ‘Igman’ proizvodi dvostruko više sada nego u vremenu prije rata i s tim smo izuzetno zadovoljni. Mislimo da iza novih linija treba u upotrebu staviti nove moderne tehnologije i materijale, te novu generaciju razvojnih inžinjera – kazao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Ukazao je i na činjenicu da „Igman“ obavljajući svoju djelatnost pruža sigurnost u državi.

Govoreći o profitu, direktor Muratbegović kaže da je prošle godine iznosio oko 143 miliona eura, a ove godine očekuju da se poveća za milion i po.

– Danas ćemo na svečanoj akademiji potpisati nekoliko ugovora, među kojima je ugovor sa vlasnikom Global Ordnance LLC Sarasota Marcom Moralesom – poručio je Muratbegović.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.