Globus

njemačka kancelarka

Merkel: Korona virusom bi se moglo zaraziti i do 70 posto njemačke populacije

11/03/2020
FOTO: Anadolija

Ministar zdravstva Jens Spahn predvodi odgovor vlade na epidemiju i ranije je izjavio da zatvaranje njemačkih granica neće biti efikasno u sprečavanju širenja virusa, odbacujući pozive da slijedi primjer susjedne Austrije u odbijanju ulaska posjetiocima iz Italije

Gotovo 70 posto stanovništva vjerovatno će biti zaraženo koronavirusom koji se trenutno širi svijetom, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Dodala je da fokus mora biti na usporavanju širenja tog virusa.

– Kada se virus pojavi, stanovništvo nema imunitet i ne postoji nikakva terapija. Onda će između 60 i 70 posto stanovništva biti zaraženo – izjavila je ona na konferenciji za novinare u Berlinu.

Merkel je govorila nakon što je visokotiražna dnevna novina Bild žestoko kritikovala njeno bavljenje „korona haosom“.

Ministar zdravstva Jens Spahn predvodi odgovor vlade na epidemiju i ranije je izjavio da zatvaranje njemačkih granica neće biti efikasno u sprečavanju širenja virusa, odbacujući pozive da slijedi primjer susjedne Austrije u odbijanju ulaska posjetiocima iz Italije.

Njemačka ima prijavljenih 1.296 slučajeva zaraze, uz dva smrtna, saopćio je u utorak navečer vladin institut Robert Koch.

Kriza je stavila u prvi plan njemački savezni sistem vladavine, u kome se vlast raspoređuje na 16 saveznih država i regionalnih vlasti koje će odlučiti da li da prihvate Spahnovu preporuku da otkažu skupove s više od 1.000 učesnika.

– Kriza s koronom pokazuje da je, bez jasnih smjernica, federalizam u borbi protiv epidemije dostigao svoje limite – piše Bild.

Merkel je izjavila da federalizam ne znači da bi bilo ko mogao izbjeći svoju odgovornost i da će se sastati s državnim premijerima u četvrtak kako bi koordinirali njemački politički odgovor na epidemiju koronavirusa.

Njemački savezni sistem vladavine dogovorili su saveznici nakon Drugog svjetskog rata i uveli su ga u njemački ustav kako bi izbjegli ponavljanje centralističke kontrole nad vlašću koju su prakticirali nacisti, prenosi Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.