Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trgovinski sporazum

Pad cijene nafte nakon Trumpove prijetnje Kini

trump nafta

Trgovinski rat rezultirao je milijardama dolara gubitaka za obje strane, nanio je kolateralne štete privredi i firmama koje su ovisne o izvozu, od Japana do Njemačke

Globalna finansijska tržišta u ponedjeljak su oslabila nakon što je američki predsjednik Donald Trump neočekivano podigao pritisak na Kinu da postigne trgovinski sporazum usred pregovora, kazavši kako će ove sedmice povećati tarife SAD-a na kinesku robu.

Tržište dionice, zbog kojih se u velikoj mjeri očekivalo da će dvije strane uskoro postići trgovinski sporazum, naglo su se smanjile, budući da su daljnji razgovori o okončanju ratnog trgovačkog rata bili neizvjesni, javlja Reuters.

Trgovinski rat rezultirao je milijardama dolara gubitaka za obje strane, nanio je kolateralne štete privredi i firmama koje su ovisne o izvozu, od Japana do Njemačke.

Kineske dionice pale su za više od 6 posto, dok su burze u SAD-u pale za 1,6 posto. Cijena nafte je pala, a kineski juan je oslabio.

Trump je oštro reagovao na napetost između dvije najveće svjetske ekonomske sile. U nedjelju je na tweeter profilu napisao da se trgovinski razgovori s Kinom ‘prespori’ i da će povećati carine kineskih proizvoda sa 10 na 25 posto.