Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aluminij

Pandža: Odgoda plaćanja struje znači premosnicu, ali ne i rješenje

Drazen Pandza_AluminijMostar

Pandža ističe kako se čini sve što je moguće kako plaće ne bi kasnile

Suglasnost koju je Vlada FBiH dala Elektroprivredi HZHB i Aluminiju d.d. Mostar za poduzimanje aktivnosti na rješavanju opskrbe Aluminija električnom energijom, uz mogućnost odgode plaćanja 60 plus 60 dana, Uprava Aluminija ocjenjuje bitnim, ali ne i ključnim korakom na putu trajnog rješenja nagomilanih problema koji opterećuju mostarsku tvornicu.

Direktor mostarskog Aluminija Dražen Pandža kazao je kako Aluminij još nema potpisan ugovor.

“Realnost je da mi još uvijek nemamo potpisan ugovor jer Elektroprivreda HZHB mora poštovati procedure za donošenje takve odluke, a ukoliko dođe do potpisivanja ugovora na način kako je to naznačila Vlada, to će nam omogućiti tek preživljavanje, ne i stabilnost”, kazao je Pandža.

Dodaje kako bi tih 60 plus 60 dana za Aluminij značilo bitnu premosnicu koja bi, uz snažne interne mjere ušteda i optimiziranje radnih procesa, možda omogućila preživljavanje 2019. godine.

“Za stvarno dugoročno rješenje ove situacije i za osiguranje Aluminijeve budućnosti potrebni su daleko konkretniji koraci”, istaknuo je Pandža.

Ocijenio je kako se Uprava Aluminija ne želi baviti nagađanjima oko prodaje dioničkih paketa, poštujući isključivo pravo vlasnika za bavljenje tim dijelom strateških planova za poduzeće.

Također dodaje kako Uprava ima mandat učiniti sve za stabiliziranje poslovnih procesa Aluminija, ali pod okolnostima kojima su izloženi to je i dalje, naglasio je, nemoguća misija u duljemu pogledu.

“Ponavljam, sklapanjem ugovora s Elektroprivredom HZHB i dobivanje odgode plaćanja 60 plus 60 dana ne mijenja činjenicu da će nam struja i dalje premašivati 60 €/MWh, na što ide i 7,1 €/MWh državi, što mi nikako ne možemo podnijeti”, kazao je Pandža.

Pandža ističe kako se čini sve što je moguće kako plaće ne bi kasnile i kako bi se zaštitila prava djelatnika Aluminija, a s Vladom se pregovara i o načinu rješavanja pitanja zaostalih obveza za doprinose za mirovinsko osiguranje.

“Također, u ovoj godini ćemo ići na optimizaciju proizvodnoga procesa, što znači smanjenje proizvodnje u Elektrolizi i povećavanje pretapanja u Ljevaonici, a interne uštede ostaju našom stalnom zadaćom. No, sve to neće imati ni koristi ni smisla bez Vladina aktiviranja preuzetih obveza iz Aneksa 8 na Sporazum iz 2013. koji precizira način Vladina subvencioniranja Aluminijeve opskrbe el. energijom, bez uklanjanja EU nameta za bh. potrošače el. energije i bez revidiranja unutardržavnih nameta za uvoznike el. energije, u smislu davanja za Elektroprijenos, NOS i za obnovljive izvore energije”, zaključio je Pandža.