Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva tranša aranžmana s MMF-om očekuje se u julu

MMF

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisco Parodi rekao je za banjalučke “Nezavisne novine“ da se doznaka prve tranše aranžmana za BiH očekuje u julu, nakon što Izvršni odbor MMF-a odobri program, koji će se koristiti za financiranje prethodno dogovorenih proračuna.

“Od vlasti će se tražiti da redovno izvještavaju o izvršavanju svojih proračuna. Osoblje MMF-a potom će ocjenjivati je li izvršenje proračuna sukladno postavljenim ciljevima. Doznačavanje ostalih tranši ovisit će o ispunjavanju fiskalnih ciljeva“, pojasnio je Parodi te dodao da će Odbor MMF-a u julu razmatrati odobravanje aranžmana za BiH u iznosu od oko 550 miliona eura, nakon što bude proveden niz mjera.

Također je pojasnio da su predstavnici MMF-a i predstavnici vlasti u BiH postigli sporazum, koji podliježe odobrenju Uprave i Izvršnog odbora, o ekonomskom programu koji može dobiti potporu u vidu 36-mjesečnog aranžmana od oko 550 miliona eura.

Prema Parodijevim riječima, program ima tri cilja, od čega se prvi odnosi na unaprjeđenje poslovnog okruženja s ciljem privlačenja ulaganja, otvaranja više radnih mjesta u privatnom sektoru  te povećanje potencijala za rast ekonomije.

Drugi cilj je smanjenje javnog duga kroz postepenu fiskalnu konsolidaciju, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unaprjeđenje kvalitete vladine potrošnje.

Treći cilj je očuvanje stabilnosti financijskog sektora i oživljavanje kreditnog rasta, precizirao je sugovornik “Nezavisnih novina“.

mmf