Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Proizvođači smanjili proizvodnju

Pelet sve jeftiniji: “Ispod ovog ne može ići”

pelet
Foto: Screenshot/BHRT

Proizvođači su, tvrdi on, u znatnim gubicima zbog čega su smanjili proizvodnju, dok su neki čak i ugasili mašine, s obzirom na to da ne postoji potražnja, a pri tome je i zima bila blaga

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim energentom nikad nije bila lošija, a zbog punih skladišta domaći proizvođači su primorani da proizvodnju smanje i do 80 odsto.

Dvije tople zime zaredom i visoke cijene ovog energenta u prethodnim godinama uticale su na stanovništvo, kako u Evropi tako i kod nas, da pređu na neke druge vidove grijanja, poput toplotnih pumpi, klima i drugih uređaja, zbog čega je cijena tone peleta ovih dana, tvrde peletari, dostigla svoj minimum i kreće se od 350 do 450 maraka, dok je lani u istom periodu prelazila 550 KM.

Predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je da se ne sjeća da je cijena peleta nekad bila niža te da se ispod ovog ne može ići.

Od avgusta će doći do rasta cijena peleta

– Od avgusta će sigurno doći do rasta tražnje, ali i cijena. S obzirom na to da su troškovi proizvodnje skočili u posljednje vrijeme, cijena peleta na jesen će sigurno biti znatno viša – rekao je Ivanović.

Dodao je da se problemima, koji muče proizvođače peleta u BiH, nikako ne nazire kraj.

pelet
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Gdje će se zaustaviti cijena peleta?

– Ponuda peleta kod nas dugo nije bila ovako dobra. U BiH ima više od 35 certifikovanih proizvođača peleta. S druge strane, imamo i dosta peletara koji nisu certifikovani. To je veliki broj za ovako malo tržište i broj stanovnika – rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, kupci se ovih dana mogu nabrojati na prste, a riječ je uglavnom o onima koji pripremajući se za narednu sezonu dokupljuju pokoju vreću, jer nisu potrošili prošlogodišnje zalihe.

– Da bi se tržište peleta stabilizovalo potrebno je sigurno od godinu do dvije. Sličnu situaciju imali smo i 2017. godine kada je hladnih dana bilo nešto više, ali tada nismo mogli doći do sirovine pa je potražnja bila velika, zbog čega je skočila cijena. Taj poremećaj tržišta je trajao godinu-dvije – istakao je Ivanović.

Proizvođači su, tvrdi on, u znatnim gubicima zbog čega su smanjili proizvodnju, dok su neki čak i ugasili mašine, s obzirom na to da ne postoji potražnja, a pri tome je i zima bila blaga.

Pelet je u odnosu na isti period prošle godine jeftiniji za 100 maraka po toni

Suvlasnik srbačke firme “Ensa” Goran Mandić kaže da stanovnici svake godine u ovo doba počinju s nabavkom peleta, međutim, ovih dana ih nema ni blizu kao što ih je bilo lani.

– Pelet je u odnosu na isti period prošle godine jeftiniji za 100 maraka po toni. Pored toplih zima, veliku ulogu je odigrala i potražnja u Evropi, gdje su, takođe, cijene znatno pale – rekao je Mandić.

Dodao je da su silom prilika morali da smanje proizvodnju za 80 odsto, a samim tim i otpuste određen broj radnika.

– Zalihe peleta ne planiramo da povećavamo zbog enormno skupe proizvodnje. Prilagođavamo se tržištu kako bismo opstali – rekao je Mandić.

Cijena peleta po toni

U drvnoj industriji “Karać” u Laktašima tona peleta košta 380 maraka, a prema riječima vlasnika Stanka Karaća, rijetki se odlučuju na nabavku ovog energenta za narednu grijnu sezonu.

– To su uglavnom stalne mušterije koje vjeruju u kvalitet našeg peleta – dodao je Karać.

Goran Ivanović izjavio je da se na tržištu BiH može naći i pelet slabijeg kvaliteta. Prema njegovim riječima, šansa je pola-pola da korisnici imaju problem zbog njegovog korištenja.

– Loš pelet, između ostalog, ne daje dovoljnu energetsku moć. Prašina i nečistoće u njemu zaustavljaju tok peleta u dozatorima peći pa se peć gasi i slično – objasnio je Ivanović, piše Glas.