Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Penzionerka Zijada uzgaja jagode: Realna cijena bi trebala biti 3,5 KM

zijada_melisa_jagode

Obilje slobodnog vremena, koje je stekla odlaskom u penziju, Zijada Musa iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja nastojala je, kaže, iskoristiti na najbolji način.

Počela se baviti poljoprivredom, i prije tri godine u naselju Vrse formirala plantažu jagoda.

– Iz Italije smo nabavili sortu ‘arosa’ i nismo se pokajali, jer joj ovo podneblje savršeno odgovara. I analiza zemljišta, koju smo uradili, potvrdila je odlične uvjete za uzgoj jagoda na ovom području – kazala je.

Dodaje da je veoma zadovoljna dosadašnjim urodom i kvalitetom jagode, ali da je otkupna cijena jednog kilograma jagode prošle godine bila destimulirajuća za poljoprivrednike.

– Jagodu smo predavali kupcima po cijeni od 2-3 KM, a pred kraj sezone i za 1 KM. Mislim da bi neka realna cijena, ako uzmemo u obzir uloženi trud i sredstva, trebala biti oko 3,5 KM – naglasila je.

Slično razmišlja i njena kćerka Melisa, pokazujući na obližnji malinjak koji je, također, u njihovom vlasništvu.

-Malinjak je star četiri godine, a uzgajamo sorte ‘miker’ i ‘vilamet. Krenuli smo s nule, nismo imali ni pumpe za prskanje, ni motora za vodu, ni kopačicu… Napornim radom smo sve stekli – naglasila je.

Ova mlada žena, koja je u aprilu magistrirala sigurnosne i mirovne studije a prije jedanaest mjeseci postala majka, vidi perspektivu u svom gradu.

Sa suprugom koji je zaposlen u preduzeću ATT, planira se i ubudućnosti baviti poljoprivredom, pa i ako bude u prilici da dobije stalni posao.

-Jednostavno, volim zemlju i prirodu. Volim doći ovdje, na svoje, raditi i slušati cvrkut ptica. Vjerujem da će se trud isplatiti i da ćemo, na kraju, svi biti zadovoljni – zaključila je Melisa.