Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PK USK: Podrška rasta konkurentnosti malim i srednjim poduzećima

racunanje-biznis

U Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona (PK USK) danas je održana prezentacija pod nazivom “Podrška rasta konkurentnosti malim i srednjim poduzećima” na kojoj su predstavljeni EU programi i mehanizmi namijenjeni podršci takvim preduzećima.

Prezentaciju su organizirale Vanjskotrgovinska komora BiH i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji s PK USK, rečeno je Feni u PK USK. U BiH, kao i u EU, kako je istaknuto, dominiraju mala i srednja poduzeća, kada se govori o aktivnim privrednim subjektima.

Načelnik Odjela za EU Vanjskotrgovinske komore BiH Amir Hujić predstavio je COSME program i usluge Evropske preduzetničke mreže (EEN) s posebnim osvrtom na stvaranje poslovnih kontakata koji rezultiraju poslovnim ugovorima.

COSME je program vrijedan 2,3 milijarde eura i u suštini pruža podršku poduzetništvu, razvoju poslovne klime, kao i pristupa trećim tržištima i posjeduje određene finansijske instrumente koji omogućavaju firmama lakše poslovanje i podizanje konkurentnosti.

Evropska poduzetnička mreža EEN je projekt Evropske unije namijenjenom malim i srednjim poduzećima kao podrška i servis u internacionalizaciji njihovog poslovanja. Evropsku poduzetničku mrežu čini više od 600 partnerskih organizacija i institucija, uključujući komore, agencije za razvoj MSP, institute, tehnološke centre, istraživačke centre, univerzitete.

Aktivna je u više od 60 zemalja kroz više od stotinu konzorcija, te povezuje četiri hiljade eksperata s područja poduzetništva i transfera tehnologije s ciljem promocije konkurentnosti i inovacija na lokalnoj i evropskom nivou.

Predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj Zihnija Hasović govorio je o programu „Podrška konkurentnosti malim i srednjim poduzećima”, koji finansira EU i koji će podržati više od 130 malih i srednjih poduzeća u BiH kroz bespovratne grantove za sufinansiranje poslovnih savjeta i konsultantskih usluga.