Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PKRS: Zbog adaptiranog SSP-a kupovati domaće proizvode

voce_povrce_pijaca

Primjena adaptiranog Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Evropskom unijom (EU), koja je počela danas, izazvat će velike štete za poljoprivredne proizvođače i prehrembenu industriju, zbog ukidanja carina na uvoz roba iz Evropske unije, smatraju u Privrednoj komori Republike Srpske.

S druge strane, navode i da se zadržavaju carine na izvoz bh. proizvoda u EU, s tim da su povećane kvote za izvoz vina, šećera i ribe.

Privredna komora RS-a je pozvala sve nadležne institucije i druge faktore da se aktivno uključe u pronalaženje mjera u cilju zaštite domaće proizvodnje i proizvođača, te pronalazak eventualnih rezervi kako bi se osigurala dodatna sredstva za podršku i podsticaj domaćoj privredi, odnosno poljoprivredi.

-U novonastaloj situaciji, neophodno je dodatne snage usmjeriti na podizanje svijesti naših potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda, te uspostaviti bolji nadzor nad tržištem – naglašavaju iz Privredne komore RS-a.

Također, potrebno je raditi na prevazilaženju barijera koje postoje u međuentitetskim odnosima, što je posebno važno za RS u kojoj je, kako se navodi, poljoprivredna proizvodnja dominantno bazirana.

– S tim u vezi, potrebno je cjelokupnu proizvodnju i u RS-u i u Federaciji BiH tretirati kao domaću, jer plasman proizvoda na cijelo tržište BiH, koje broji gotovo četiri miliona stanovnika, nije zanemariv. Na taj način, djelomično bi gubici, koje će primjenom adaptiranog SSP-a pretrpiti domaća privreda, bili smanjeni – smatraju u Privrednoj komori RS-a.

Osim toga, aktivnosti bi trebalo usmjeriti i na razvoj domaćih trgovinskih lanaca u kojima bi prioritet u plasmanu proizvoda imali domaći proizvođači.

Podsjećaju da ranije preduzete mjere u cilju predupređivanja negativnih posljednica primjene adaptiranog SSP-a, nažalost, nisu dale očekivane rezultate.

-Naime, Ministarstvo poljoprivrede SR Njemačke dalo je obećanje da će pružiti podršku poljoprivrednim proizvođačima u BiH, ali to se nije dogodilo. Na kraju, obećana podrška svela se na tehničku i savjetodavnu pomoć, ali ni ta pomoć još nije realizovana – navodi se.

Imajući u vidu složenost ukupne situacije, Privredna komora RS-a poziva sve subjekte na racionalan pristup rješavanju problema, kako se problem proistekao iz primjene adaptiranog SSP-a ne bi negativno odrazio na širi krug privrednih subjekata.